Între timp medicul coordonator al secției Boli Infecțioase Adulți COVID19, care funcționează în fostul spital TBC, medicul Adrian Wiener, care este și senator USR, a reacționat pe contul său de Facebook în legătura cu amenda aplicată unei doctorițe.

Adrian Wiener spune că decesul a fost anunțat prin e-mail la DSP Arad pe data de 8 aprilie și acuză DSP că nu a ținut cont de acel mail și a raportat decesul abia după 3 săptămâni. Medicul Adrian Wiener consideră că aplicarea unei amenzi este o măsură mult prea aspră, putându-se aplica un avertisment.

Conducerea DSP Arad susține în schimb că trimiterea unui mail este facultativă și că metodologia se referă doar la rapoartea telefonică de urgență a fiecărui deces, iar procedura trebuie respectată decătre toții medicii. În ceea ce privește aplicarea unei amenzi și nu a unui avertisment, reprezentații DSP Arad au considerat abaterea gravă pentru că influența în mod negativ o statisitcă ce are repercursiuni internaționale.

Mesajul complet

ABSOLUT REVOLTĂTOR

Speță:

Se întâmpla pe 8 aprilie. Medicii din secție Covid nu anunță ‘imediat’ telefonic decesul unei paciente neconfirmate încă, deces survenit la 4 ore după internare. Îl anunță prin mailul pus la dispoziție de DSP Arad în ACEEAȘI zi, câteva ore mai târziu. ‚Dumnezeul cu pix’ întocmește ieri proces verbal și sancționează medicul cu amendă de 5000 de lei – „nerespectarea metodologiei de raportare”. Sigur, se putea da un avertisment, se putea aplica principiul prevenirii. Până la urmă trebuie să existe o simetrie între faptă și contavenție nu? De altfel, conform legii, pe lângă atribuțiile de control și sancționare, ‘autoritățile de sănătate publică stabilesc relații de colaborare cu instituțiile’.
Mai mult, am vorbit ieri despre situația ivită și cu șeful Institutului Național de Sănătate Publică – cei care au elaborat metodologia de raportare pentru COVID-19 și mi-a împărtășit opinia – un avertisment pentru o astfel de ‚crimă’ era proporțional și adecvat. Aplicarea amenzii a fost o alegere și bineînțeles, cel puțin pentru mine, premisa bunei-credințe din partea acestor oameni nu mai există. Personal nu mai pot să îi consider aliați, colaboratori într-o luptă comună ci gardieni, adversari. Exponenții unei administrații defensiv- agresive pentru care medicii din secțiile care tratează pacienți cu COVID-19 sunt obiecte asupra cărora acționează rigid și disproporționat.

În aceeași zi a aplicării amenzii reprezentanții DSP ies pe surse în presă, ca adevărați cultivatori de imagine și își justifică gestul: „Nu ne face plăcere să sancționăm cadre medicale care sunt în linia întâi în acestă perioadă, dar trebuie să se înțeleagă că avem o metodologie ce trebuie cunoscută și respectată, iar o astfel de eroare poate să modifice statistica județeană și națională și înseamnă în primul rând responsabilitate”.

Ei bine, hai să vorbim despre responsabilitate. Cât de iresponsabil să fii ca DSP să nu raportezi timp de 3 săptămâni decesul la Grupul de Comunicare Startegică– repet, informarea asupra decesului s-a făcut dinspre spital spre DSP Arad în aceeași zi – 8 aprilie. Sau dacă ai raportat cum să justifici agresarea directă prin amendă a unui cadru medical prin ‘eroare care să modifice statistica județeană sau națională’. Dacă e vorba de o astfel de eroare, cu astfel de consecințe cu siguranță nu e a medicului care a întârziat căteva ore ci a DSP Arad care a întârziat 3 săptămâni. Și dacă pentru căteva ore întârziere sancțiunea e de 5000 de lei cât este pentru 3 săptămâni? Sper ca demisia sau desfacerea contractului de muncă pe loc pentru cei responsabili.
România este populată și de ‘dumnezei cu pix’. Îi știți cu toții. Indivizi pripășiți prin diverse funcții de conducere sau control. Oameni care controlează și sancționează, uneori abuziv și disproporționat alți oameni;
Sigur că voi interpela luni Ministerul Sănătății asupra acestei situații, și a altora la limita abuzului de lege. Că despre asta vorbim: ABUZ DE LEGE