Arad: Medicul care coordonează secția COVID0-19 la Arad, senatorul USR Adrian Wiener: Concediul medical pentru COVID-19 ar trebui plătit la 100% din salariul brut

Senatorul USR Arad, medicul Adrian Wiener, care coordonează Secția Boli Infecțioase COVID-19 Arad, consideră că bolnavii de COVID-19 s-ar încadra la plata unei indemnizaţii de concediu medical de 100% din salariul brut, fiind vorba de o boală infecto-contagioasă de grup A, însă cei afectaţi primesc doar 75% din salariu.

Senatorul USR, care de la instituirea stării de urgenţă şi-a reluat activitatea în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, a transmis o interpelare ministrului Sănătăţii, pe tema concediilor medicale eliberate pacienţilor bolnavi de COVID-19.

Parlamentarul arată, într-un comunicat de presă remis marţi, că noul coronavirus declanşează o „boală infecto-contagioasă de grup A, având un cod separat astfel denominat – 05”.

Această încadrare ar corespunde, conform lui Adrian Wiener, „realităţii medico-legale şi permite un cuantum al indemnizaţiei pentru concediu medical de 100%”.

„În prezent, în România, concediile medicale eliberate la externarea pacienţilor cu această boală s-a făcut pe cod „01 – boală obişnuită”. Astfel, indemnizaţia aferentă acestor concedii medicale a fost şi este în continuare de 75% din salariul brut, similar concediului acordat pe codul 07 – carantină. Această inadecvare flagrantă se datorează tehnic configurărilor de sistem menţinute astfel de CNAS. De fapt, este o decizie politică, pe care domnul ministru trebuie să o asume public şi să o explice celor afectaţi”, afirmă senatorul USR.

Conform acestuia, acordarea unei indemnizaţii de 100% din salariul brut pentru bolile contagioase „porneşte de la premisa că angajatul nu este responsabil de contactarea bolii, ea nu depinde de comportamentul acestuia, ci de al celor care i-au transmis-o”.

„Cu precădere mă refer la cele peste 1.000 de cadre medicale infectate, a căror contaminare s-a realizat de cele mai multe ori în exerciţiul profesional, în linia întâi a luptei cu COVID-19. Consider situaţia actuală ca o nedreptate majoră, practic o sancţiune aplicată celor care salvează vieţi”, a mai declarat senatorul Adrian Wiener.