Arad: Ministrul Marcel Vela: Punctul de trecere Nădlac 2 ar putea fi rezervat strict transportului de marfă

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, joi, că urmează să aibă în cursul zilei o discuţie cu omologul de la Budapesta, vizând posibilitatea rezervării punctului de frontieră Nădlac 2 strict pentru transportul de marfă.

„Pentru varianta Nădlac 2 (…) o să am o convorbire cu ministrul de interne din Ungaria, astfel încât să separăm traficul de marfă de pe culoarul verde şi autoturismele să le reorientăm spre alte puncte de trecere a frontierei, fie Nădlac 1 sau ceea ce optează partea maghiară, în sensul în care vom elibera din punctul de trecere Nădlac 2 rezervat strict pentru marfă”, a spus ministrul în debutul şedinţei de guvern.

El a apreciat că „ar fi binevenită” o ordonanţă militară prin care să fie eliminată obligativitatea completării chestionarelor de către şoferii străini, stabilindu-se în schimb un interval maxim în care să fie tranzitat teritoriului românesc de către camioanele care trec spre Bulgaria şi Turcia.

„Aşadar, nu mai completează chestionarul, semnează doar declaraţia că în 48 de ore părăsesc România, cu amendamentul că se opresc doar în staţiile de benzină şi parcările impuse prin acel coridor verde de către Ministerul Transporturilor”, a mai spus Vela.

În replică, prim-ministrul Ludovic Orban a opinat că declaraţia trebuie simplificată şi pentru şoferii români.

„Trebuie scoase anumite lucruri din declaraţie, de exemplu obligaţia de a se duce pe cel mai scurt drum la locul de izolare, pentru că întâi şoferul se duce să descarce marfa, dacă vine cu marfa. Or, chestiunea asta trebuie clarificată, dar le discutăm în detaliu”, mai declarat premierul Ludovic Orban.

El a apreciat de asemenea că este importantă oferirea unor clarificări în ce priveşte prevederile articolului 4 din Ordonanţa militară referitoare la şoferii de pe mijloacele de transport de peste 2,4 tone.

„Sunt mulţi şoferi care, nepunându-se la dispoziţie spaţii de carantină de către companii – sunt obligaţi să se ducă acasă şi care, din cauza anumitor neclarităţi legate de intrarea în izolare a tuturor membrilor familiei şi a altor neînţelegeri datorate unei transmiteri incorecte a informaţiilor -, nu mai vor să plece în cursă. Riscăm să afectăm transportul de marfă. (…) Foarte multă lume a înţeles că este vorba despre 14 zile. Trebuie să facem nişte precizări pe care le vom discuta. Precizările sunt necesare. Managerii de companii au avut capacitatea de a înţelege, dar s-a difuzat o interpretare a textului care a creat o stare de rezistenţă şi de teamă din partea şoferilor de a mai pleca în cursă”, a mai declarat Ludovic Orban.

Vela a replicat că va oferi precizări suplimentare, dar a reamintit totodată că intervalul în care şoferii trebuie să stea în izolare, pentru a-şi proteja familiile, este „perioada dintre curse”.

Sursa foto: arhivă