Arad: Modificări importante la frontiera de vest. Nădlac 1 doar pentru traficul de persoane, Nădlac 2, doar pentru transportatorii de mărfuri

Modificări importante au la frontiera de vest a României au fost anunțate, în cursul serii de joi, decătre Grupul de Comunicare Strategică și Prefectura Arad. Punctul de trecere a frontierei Nădlac 1 este folosit doar pentru traficul de persoane, în vreme ce cel mai mare punct rutier de trecere a frontierei, Nădlac 2, este folosit doar pentru transportatorii de mărfuri.

„Astăzi (joi – n.r.), la ora 18:00, domnul Ion Marcel VELA, ministrul afacerilor interne, a avut o convorbire telefonică cu omologul ungar, domnul Sándor PINTÉR, în contextul eforturilor comune depuse pentru identificarea celor mai bune soluții în vederea fluidizării traficului prin punctul de trecere a frontierei comune, NĂDLAC 2, care a fost stabilit culoar de tranzit pentru transportul rutier”, se arată în cadrul unui comunicat de presă.

Totodată, a fost făcută referire la deschiderea celor trei puncte de trecere a frontierei (Urziceni, Salonta și Săcuieni) strict pentru deplasarea lucrătorilor transfrontalieri, având cetățenie română și ungară, care domiciliază în limita a 30 de kilometri de la linia de frontieră către interior.

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, și-a exprimat disponibilitatea ca, în funcție de necesitățile identificate, să poată fi deschise și punctele de la Petea și Turnu, în același scop.

Având în vedere timpii mari de așteptare înregistrați în anumite intervale orare, în vederea decongestionării punctului de trecere a frontierei Nădlac II și pentru funcționarea corespunzătoare a „culoarului verde”, partea română a propus ca acest punct să fie folosit în exclusivitate pentru camioane și traficul de mărfuri, urmând ca traficul de persoane să fie direcționat către NĂDLAC 1. Ministrul ungar a fost de acord cu această propunere, iar detaliile tehnice au fost stabilite imediat la nivelul conducerii polițiilor de frontieră din cele două state.

Astfel, începând cu ora 20:00 ( ora României), traficul, prin punctul de trecere a frontierei NĂDLAC 1, a fost deschis numai pentru autoturisme.

Această separație a tranzitului va duce la fluidizarea traficului pentru camioane prin punctul NĂDLAC 2, consideră autoritățile.

Ca măsură suplimentară a fost mărit dispozitivul de ordine publică pe traseul NĂDLAC 1- Autostrada A1, inclusiv în localitățile Nădlac și Pecica.

De asemenea, echipaje ale poliției rutiere vor însoți convoaie de maxim 10 autoturisme care vor fi preluate de la frontieră și însoțite până în județele de destinație prin preluarea escortei de fiecare inspectorat județean de poliție sau jandarmerie de pe traseu.