Arad: Municipiul Arad va avea peste 1.500 de camere video de supraveghere și cel mai mare dispecerat de supraveghere a unei localități din România

Un sistem complex de supraveghere video a municipiului Arad, format din peste 1500 camere video performante care vor reda imagini la rezoluții mari, cu o calitate mare a detaliilor, va fi dezvotat de către primărie, a declarat, joi, primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Mai mult decât atât se are în vedere dezvoltarea unei rețele de comunicații date / voce / software / video cu sistem de dispecerizare inclus. Acest lucru va face ca Aradul să aibă, cel mai probabil, cel mai mare dispecerat al Poliției Locale din țară din punct de vedere al implemetării unei soluții integrate. Investiția se va realiza în 4 ani de zile din fonduri nerambursabile aferente perioadei de programare 2021-2027.

Conform primarului Călin Bibarț, „primăria Arad are in vedere extinderea supravegherii ca urmare a solicitărilor venite din partea cetățenilor și pentru reducerea infracționalității, creșterea siguranței cetățenilor, protecția bunurilor publice si private, respectarea reglementărilor naționale și locale, asigurarea ordinii publice și a unui climat propice pentru viața economico-socială a orașului”.

Camerele video funcționale în acest moment reușesc să acopere doar o mică parte din multitudinea punctelor de interes din Municipiul Arad. De aici apare și necesitatea acestei investiții într-un sistem performant și scalabil, respectiv ce poate fi extins ulterior la un număr și mai mare de camere.

Precizările municipalității vin în contextul în care un USR a susținut, în spațiul public, că Oradea a plătit de aproape 20 de ori mai puțin pentru sistemul video al municipiului.

Primarul Călin Bibarț spune că înțelege că suntem în an electoral, dar adevărul este că acea comparația nu are susținere în condițiile în care vorbim despre investiții diferite ca și complexitate și perfomanță, iar numărul de camere este dublu decât la Oradea.

„Înțeleg că suntem în an electoral, dar este foarte important să oferim cetățenilor noștri informații corecte, documentate. Comparația făcută cu alte orașe nu are susținere în condițiile în care vorbim despre investiții diferite ca și complexitate și perfomanță. În cazul nostru am gândit un sistem cu un număr dublu de camere video față de cel ce urmează să se realizeze la Oradea. Vorbim despre realizarea unei rețele de comunicații bine pusă la punct și nu în ultimul rând despre dezvoltarea unui dispecerat integrat. Este un proiect amplu pe care îl gândim pe termen lung și care va fi realizat etapizat, din fonduri nerambursabile. Este un sistem care va permite eficientizarea activității de monitorizare”, a mai declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Proiectul este în faza de studiu de fezabilitate ce va fi aprobat în ședința Consiliului Local al Municipiului Arad de vineri, 28 februarie 2020.