Arad: Nădlac I se menţine aglomerat, dar cu mai puţine tranzitări în ultimele 24 de ore

Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I se menţine aglomerat, în prima parte a zilei de marţi, când se aşteaptă circa patru ore pentru parcurgerea formalităţilor de intrare în România, însă în ultimele 24 de ore au fost înregistraţi mai puţini călători.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Arad au declarat că de luni, ora 8,00, până marţi la aceeaşi oră, prin PTF Nădlac I au intrat în ţară 4.600 de persoane, faţă de 4.800 în ziua anterioară. De asemenea, pe aici au ieşit din ţară 2.000 de persoane, faţă de 2.400 în ziua anterioară.

O reducere mai mare a tranzitărilor s-a observat la PTF Nădlac II, pe unde în ultimele 24 de ore au intrat în România 3.650 de persoane, faţă de 5.800 în ziua anterioară, şi au ieşit din ţară 2.700 de persoane, faţă de 3.200 la raportarea anterioară.

În total, prin cele două puncte au venit în România, în ultimele 24 de ore, 8.250 de persoane, faţă de 10.600, câte au fost în ziua precedentă. De asemenea, au ieşit din ţară 4.700 de persoane, faţă de 5.600.

Marţi dimineaţă, la Nădlac I era aglomeraţie şi se aştepta patru ore pe sensul de intrare şi o oră pe sensul de ieşire din România.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Filip Ionuţ Matei, a declarat că Nădlac II a fost închis din nou traficului uşor, călătorii fiind redirecţionaţi încă de pe teritoriul ungar către Nădlac I. Conform sursei citate, PTF Nădlac II este rezervat traficului greu.

„În momentul în care traficul de automarfare va fi în scădere, se va permite din nou tranzitarea autoturismelor prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II”, a mai declarat Filip Ionuț Matei.

Până la sfârşitul săptămânii trecute, autorităţile ungare permiteau tranzitarea propriului teritoriu, pe culoarul special deschis în acest sens, doar prin Nădlac I. În vederea fluidizării traficului la graniţa dintre Romania şi Ungaria, autorităţile române au cerut ca autoturismele să fie trimise şi spre alte puncte de frontieră, fiind deschise astfel PTF Nădlac II şi Vărşand.

Marţi dimineaţă, la Vărşand se aştepta 10-20 de minute pentru tranzitare.

În weekend-ul trecut, primul după ieşirea din starea de urgenţă, la PTF Nădlac I s-a înregistrat un val de persoane care au tranzitat frontiera în ambele sensuri, astfel că au apărut tensiuni în rândul sutelor de persoane care aşteptau efectuarea formalităţilor şi anchetelor epidemiologice şi autorităţi. Din când în când, călătorii au huiduit, fluierat şi claxonat insistent, în semn de nemulţumire că trebuie să aştepte chiar şi opt ore pentru a trece graniţa. Jandarmii au mobilizat echipaje care să asigure ordinea publică, fără a fi însă nevoie de intervenţia acestora.