Arad: Numărul absolvenţilor de liceu care au participat la Bacalaureat, în această sesiune, la Arad, cel mai mic după Revoluția din 1989. Motivele

Numărul absolvenţilor de liceu care au participat la Bacalaureat în această sesiune a fost cel mai mic după Revoluția din 1989.

Comparativ cu acum 30 de ani, numărul elevilor care susțin bacul este aproape la jumătate. S-a ajuns aici după ce în fiecare an s-a înregistrat atât o reducere a populaţiei şcolare, cât şi o scădere a interesului pentru diploma ce poate fi obţinută în urma „examenului maturităţii”.

Dacă în anii 1990, în județul Arad participau la Bacalaureat circa aproximativ 5.000 de absolvenţi de liceu, la sesiunea din această vară au fost înscrişi 2.893 de candidaţi, fiind prezenţi la probe 2.712.

Scăderea se explică și prin faptul că elevii de la liceele tehnologice refuză să participe la bac. Aceștia vizează obţinerea calificării profesionale de tehnician, în funcţie de profil, pe baza unui examen de certificare a calificării profesionale, fostul atestat profesional.

De asemenea, mulţi absolvenţi aleg să urmeze cursurile şcolilor post-liceale, pentru care nu este necesară diplomă de Bacalaureat.

O altă cauză importantă a scăderii numărului participanţilor la examen este reducerea populaţiei şcolare.

Statisticile arată că scăderea cea mai accentuată a numărului de participanţi la Bacalaureat s-a produs în ultimul deceniu. Astfel, faţă de anul 2009, când au fost înscrişi la examen în jur de 4.600 de liceeni, scăderea este de aproape 40 de procente la sesiunea din acest an.

Între anii 2009 şi 2014, s-a înregistrat o scădere medie de 260 de participanţi pe an, iar în ultimii cinci ani, reducerea medie a fost de o sută de participanţi anual.