Arad: Percheziții în Arad și Timiș, la persoane suspectate de infracțiuni informatice și operațiuni finciare frauduloase. Cum acționau

19 percheziții în mai multe județe din România, printre care în vestul țării, la Arad și Timiș, au avut loc pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 18 persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, perturbarea funcţionării sistemelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, a anunțat, vineri, DIICOT .

Ancheta este cooronată decătre procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofițeri din cadrul Biroului de Combatere a Criminalității Organizate Oradea, iar perchezițiile au avut loc în județele Iași, Botoșani, Neamț, Mureș, Ialomița, Argeș, Suceava, Galați, Arad, Timiș și Gorj.

Conform procurorilor, în perioada 2016 – 2018, membrii grupării au creat două grupuri pe o reţea de socializare în cadrul cărora au desfăşurat activităţi ilegale îndreptate împotriva siguranţei şi integrităţii sistemelor informatice.

În perioada 26.12.2016 – 10.04.2020 o parte din membrii celor două grupuri de facebook au postat date informatice obţinute în urma atacurilor informatice desfăşurate sau a transferului neautorizat, respectiv sisteme informatice (servere de tip Virtual Private Server, Remote Desktop Protocol, etc.) cu drepturi de acces, conturi de utilizatori şi parole aferente unor aplicaţii informatice, platforme de jocuri virtuale, aplicaţii de poştă electronică, reţele de sisteme informatice infectate precum şi date de identificare ale cardurilor bancare, toate în scopul comercializării acestora.

De asemenea, o parte dintre membrii comunităţii au postat pe o aplicaţie de socializare înregistrări video reprezentând atacuri informatice de tip Ddos asupra mai multor sisteme informatice.

În urma percheziţiilor au fost identificate şi ridicate mai multe hard-disk-uri, unităţi centrale, laptop-uri, telefoane mobile, tablete, stick-uri de memorie şi diverse înscrisuri.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combaterea a Criminalităţii Organizate Timişoara, Piteşti, Mureş, Galaţi, Iaşi şi Suceava, respectiv al Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, Gorj, Ialomiţa, Neamţ şi Botoşani.