Arad: Peste 500 de amenzi în valoare de 2.630.500 lei a aplicat ITM Arad în 2018

504 amenzi în valoare totală de 2.630.500 lei au aplicat inspectorii ITM Arad î cursul anului 2018, se arată într-un bilanț al instituției, care a fost făcut public marți.

Conform șefei ITM Arad, Ecaterina Isac, pe parcursul anului 2018, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au efectuat un număr de 2.763 controale la angajatorii de pe raza municipiului şi judeţului Arad. Astfel, în 1413 de controale s-a urmărit modul de respectare de către angajatori și angajați a legislației privind relaţiile de muncă iar în 1350 controale, respectarea normelor legale care reglementează securitatea şi sănătatea în muncă.

În urma acţiunilor de control au fost aplicate un număr de 3157 sancţiuni contravenţionale, din care 1642 de sancţiuni pentru nerespectarea dispozițiilor legale privind relațiile de muncă şi 1515 sancţiuni pentru nerespectarea legislației ce reglementează securitatea şi sănătatea în muncă, fiind sancționați atât angajatorii cât și angajații / lucrătorii care s-au făcut vinovați de încălcarea normelor legale.

Verificările efectuate au avut totodată și rol de prevenție, fiind aplicate 2653 de avertismente, angajatorii și angajații fiind informați cu precădere despre beneficiile muncii declarate, despre riscul la care sunt expuși în cazul muncii nedeclarate precum și despre importanța respectării normelor legale privind securitatea și sănătatea în muncă.

Totodată, pe lângă sancţiunile contravenţionale aplicate, au fost dispuse şi măsuri de remediere a neconformităților constatate precum şi termene concrete de intrare în legalitate.