Arad: Ploaia multă aduce bani mulți Companiei de Apă Arad. Firmele au de plătit mii de lei pe lună pentru apa de ploaie colectată

Tot mai mulţi agenţi economici din Arad reclamă faptul că plătesc facturi pentru apă şi canalizare majorate de câteva ori, în ultimele luni, după ce Compania de Apă Canal, carecare asigură serviciile, a impus ca firmele şi instituţiile să plătească şi pentru colectarea apei pluviale. Din cauza ploilor abundente facturile au crescut semnificativ, costul apei pluviale fiind mult mai mare decât al consumului de apă potabilă.

În cazul clienţilor cu personalitate juridică, apa pluvială este taxată de Compania de Apă Arad de la sfârşitul anului 2018, iar reacţii au existat imediat, însă iniţial costurile nu au fost foarte mari. În primăvara şi vara acestui an, însă, pe fondul ploilor abundente, deci a cantităţilor mari de apă pluvială rezultată, compania a pretins sume foarte mari, chiar şi de câteva mii de lei, în cazul unor firme.

Pe Facebook, patronii unor firme au postat facturi în care se arată că, pentru apa pluvială, plătesc sume de câteva ori mai mari decât pentru apa potabilă consumată. În medie, factura s-a triplat, reclamă cei care au postat imagini cu facturile.

Patronul unei firme din municipiul Arad a declarat că ultima factură a depăşit 3.500 de lei, din care 2.900 a reprezentat serviciul de canalizare pluvială, iar restul a fost consumul de apă şi canalizarea menajeră. De la Compania de Apă i s-ar fi spus că a plouat mult, ceea ce a generat facturi mai mari.

Consilierul judeţean Adrian Butunoi (PSD) a tras şi el un semnal de alarmă, joi, cu privire la această situaţie, afirmând că „firmele au ajuns bătaia de joc a celor de la Compania de Apă și autorităților județene”.

Consilierul a menţionat că a primit „nenumărate” sesizări în ultimele săptămâni ‘de la oameni de afaceri disperaţi, care au de plătit 5.000, 7.000, 10.000 de lei pentru apa de ploaie”. Consilierul a spus că va cere ca situaţia să fie discutată de urgenţă în Consiliul Judeţean Arad, urmând să propună eliminarea taxei, despre care susține că „nu există în alte judeţe”.

„Legislaţia a fost modificată prin OG 114/2018, unde se precizează faptul că taxa „poate” fi instituită în cazul în care e absolut necesar, adică societatea are probleme financiare grave, nu mai poate plăti salariile, e în prag de faliment etc. Ceea ce nu e cazul la Arad”, a mai declarat Adrian Butunoi.

Ce spune Compania de Apă Arad

Reprezentanţii Companiei de Apă au precizat că nu se facturează apa de ploaie, ci serviciul prestat pentru colectarea, transportul şi epurarea apelor meteorice (pluviale), iar facturarea agenţilor economici şi instituţiilor se face în funcţie de cantităţile de precipitaţii căzute într-o lună.