Arad: Pompieri de 140 de ani, în comuna din România în care s-a născut un cunoscut scriitor al culturii germane imperiale

Pompieri de 140 de ani în comuna din județul Arad în care s-a născut cunoscutul scriitor al culturii germane Adam Müller-Guttenbrunn.

Cum a apărut nevoia pompierilor acum 140 de ani

Apărută în istorie ca o nevoie a cetățenilor de a lupta împotriva dezastrelor provocate de incendii, la data de 1 mai 1879, 11 cetățeni din conducerea comunei Zăbrani hotărăsc înfiinţarea formaţiei voluntare de pompieri cu denumirea de „Uniunea Pompierilor Voluntari din Guttenbrunn” (Zăbrani), după ce un incediu puternic izbucnit în toamna anului 1878, care urmat de un vânt puternic a mistuit jumatate den localitate.

În 9 mai 1879, într-o şedinţă lărgită, se stabileşte și se votează înființarea Formaţiei Civile de Pompieri a localităţii Zăbrani compusă din 25 pompieri activi, majoritatea meseriaşi cu prestigiu în rândurile cetăţenilor şi 25 membri susţinători care contribuiau material la întreţinerea formaţiei.

Turn, înalt de 13 metri

În ziua de 10 Septembrie 1879 s-a adus prima pompă de incendiu, iar conducerea comunei a predat în mod festiv în faţa întregii populaţii, acest prim utilaj, membrilor formaţiei, anunțând totodată că s-a aprobat finanţarea construirii Turnului de Instrucţie, cu o înălţimea de aproximativ 13 metri, și două etaje, parterul fiind din cărămidă, iar etajul din lemn.

O machetă a acestui turn se păstrează şi poate fi văzută în Remiza Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Zăbrani.

Invitați sunt pompieri voluntari din România și Germania

Cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea Formației Civile de Pompieri voluntari a Comunei Zăbrani vor avea loc o serie de manifestări la care vor participa pompierii volunatri din comuna Zăbrani, precum și pompierii voluntari din localitățile cu tradiție: Lipova, Pecica, Grăniceri, Sîntana, Ineu, Ghioroc, Secusigu, Șagu, Șeitin, Șiria, Vladimirescu, Zădăreni, Nădlac, Frumușeni, Curtici, Macea, Vinga, Livada. Vor fi prezente de asemenea formații de pompieri din Germania, cu care Formația Civilă de Pompieri Voluntari Zăbrani are relații de prietenie și colaborare.

Este vorba despre formațiunea de pompieri din Rosengarten care a donat două mașini de stins incendiu și un microbuz, apoi cei Großbottwar care au donat o scară pentru intervenții la mare înălțime, și nu în ultimul rând cei din Fürth, cu care pompierii zăbrăneni au o releție specială. Acestia pe lândă faptul că au donat o mașină de pompieri, dureluază o serie de proiecte nu doar legate de activitatea pompierilor voluntari, ci legate de viața întregii comune. Acestora li se vor alătura pompierii de origine germană din Zăbrani, care acum locuiesc în Germania, precum și pomierii veterani care s-au retras din activitate.

PROGRAM COMPLET

Programul dedicat aniversării a 140 de la înființarea Formațiunii Civile de Pompieri Voluntari se va desfășura sâmbătă 11 mai 2019 după următorul program:
Ora 9 – Primire delegaţii oficialități la Primaria Zăbrani
Ora 10 – Parada pompierilor – defilare – comuna Zăbrani
Ora 11 – Festivități – Stadion „Josef Scheirich” Zăbrani

Cine a fost Adam Müller-Guttenbrunn, născut la Zăbrani

Adam Müller-Guttenbrunn (născut pe data 22 octombrie 1852, Zăbrani, Zăbrani, România – decedat pe data de5 ianuarie 1923 Viena, Austria) a fost un scriitor, romancier și om de cultură șvab, care a avut o mare influența asupra vieții culturale, în special în lumea teatrului, din Viena sfârșitului de secol XIX. A fost director al Teatrului din Viena (azi Opera). Prin lucrările sale a popularizat șvabii bănățeni și locurile natale, în lumea culturală germană.