Arad: Primarul care le caută asistaților social drld muncă. „Sunt majoritatea tineri, cu putere de muncă, cu familie, cu doi-trei copii”

Primarul unei comune din județul Arad le-a programat interviuri de angajare aproape tuturor beneficiarilor de ajutoare sociale din localitatea pe care o conduce. Interviurile sunt o fabrică de cablaje din zonă, care are deficit de personal. Primii asistaţi social s-au întâlnit, marţi, cu angajatorul, iar interviurile vor continua şi în cursul zilei de miercuri.

Primarul unei comunei Craiva, din județul Arad, Ioan Bercea, spune că de ani de zile oamenii iau banii de la stat, deși majoritatea sunt tineri, apți, în putere de muncă și stau mai degeaba. Edilul le-a explicat oamenilor că dacă s-ar angaja ar avea bani mai mulţi, bonuri de masă şi asigurări sociale. Aşa că a luat legătura cu o companie din cablaje din localitatea Nădab, care are deficit de personal. Fabrica nu cere oameni cu școală pentru că îi va instrui gratuit pe cei care doresc ca să muncească şi le asigură și transport până la lucru și acasă.

„Sunt majoritatea tineri, cu putere de muncă, cu familie, cu doi-trei copii. Am început ca să explic că e msi bine să fie angajați, salariul e mai mare, au anumite drepturi, asigurări sociale. Acum să vedem ce rod aduce lucrul asta, câți se și angajează. Nu forțam nota tare, dar încercăm ca fiecare după posibilități să poată să meargă să muncească. Este un început, marți a fost prima zi,  miercuri continuăm”, a declarat primarul comunei Craiva, Ioan Bercea.

Mai mult, primarul amenință ca va cere suspendarea plății ajutorului social pentru cei care refuză nejustificat un loc de muncă.

Comuna Craiva are cca 3.000 de locuitori și 99 de asistenți social, dintre care 70 au fost programați la interviurile pentru angajare.

Primarul mai spune că unii dintre ceea ce stați nu voiau ca să muncească nici în folosul comunității motivând că sunt bolnavi sau au acasă copii mici.

Comuna Craiva este pe locul trei în județ din punct de vedere al dosarelor de ajutoare sociale aflate în plată.

Pe primul loc se află comuna Mișca, cu 139 de beneficiari, care deși are doar 3700 de locuitori, depășește și municipiul Arad, care are 136 de beneficiari la 160.000 de locuitori.

În judeţul Arad există aproximativ 2300 de persoane care încasează lunar ajutor social, față de 2800 în urmă cu un an