Arad: Primarul comunei Săvârșin, la parastasul Regelui Mihai I. Majestatea Sa spunea mereu că Săvârșin era locul său preferat

Primarul comunei Săvârșin din județul Arad, Ioan Vodicean, participă, miercuri, la parastasul pe care Familia Regală a României îl ridică la împlinirea unui an de la trecerea Regelui Mihai I la cele veșnice.

Primarul comunei Săvârșin, Ioan Vodicean, a declarat că „voi participa la slujba de pomenire care are loc la Mănăstirea Curtea de Argeș în memoria celui care a fost Maiestatea Sa, Regele MIhai, trecut în urmă cu un an de zile la cele veșnice. Vom participa împreună cu șeful Ocolului (Silvic-n.r.) Regal și cu reprezentat din partea Administrației Domeniul Regal de la Săvârșin”.

„După cum știți, în toate intervențiile pe care le-am avut, am afirmat acest lucru, (Regelui Mihai I – n.r.) îi plăcea foarte mult la Săvârșin și, în special, acum în preajma sărbătorilor de iarnă, era o perioadă a anului în care Majestatea Sa era aproape în fiecare an prezent la Săvârșin, alături de familiile din Săvârșin, alături de obiceiurile de la Săvârșin, alături de tot ceea ce însemna tradiție și trăire spirituală românească pe aceste meleaguri”, a mai declarat primarul comunei Săvârșin, Ioan Vodicean.

Serviciul religios va avea loc cu începere de la ora 12, în Vechea Catedrală Episcopală și Regală a Mănăstirii Curtea de Argeș. Ulterior va fi rostită o rugăciune la mormântul Regelui MIhai I, în pridvorul Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale.

Casa Regală a confirmat participarea la parastas a Custodelui Coroanei, Majestatea Sa Margareta și Alteței Sale Regale, Principele Radu, alături de Altețele Lor Regale Elena, Sofia și Maria, precum și de Alexander Nixon, soțul ASR Elena.

Povestea castelui regal de la Săvârșin

Regele Mihai spunea mereu că Săvârșin, unde Familia Regală are singura reședință privată din România, era locul său preferat. Regele Mihai I a cumpărat castelul din Săvârşin în 1943. După abdicarea forţată a regelui, la 30 decembrie 1947, domeniul a fost confiscat, iar castelul repartizat Ministerului de Interne. Mai târziu castelul a fost renovat şi transformat în reşedinţă de vânătoare a Fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu. După 1990 castelul a fost transferat Regiei Autonome a Protocolului de Stat. Pe 1 iunie 2001, castelul a fost retrocedat Regelui Mihai I.

Conform tradiţiei instituite decătre Regele Mihai după recuperarea Castelui, Familia Regală petrece vacanţa de vară şi sărbătorile de iarnă la Sărvârşin.

Regele Mihai, regele copil

Regele Mihai I s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, şi a murit pe 5 decembrie 2017, la Aubonne, în Elveţia, fiind înmormântat la Curtea de Argeş. Mihai I a fost regele României pe când avea mai puţin de 6 ani, între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puţinii foşti şefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit şi în secolul XXI.