Arad: Primarul Gheorghe Falcă, despre creșterea prețului gigacaloriei: „când se va constata că Guvernul ne-a furat 12 milioane de euro, sacul se golește (…) vom ajunge la plată din partea cetățenilor”

Primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, face noi declarații cu privire la proiectul de creștere a prețului pentru gigacaloria produsă de CET Arad, în care spune că „în primele luni, municipalitatea va subvenționa acest preț al gigacaloriei, dar, în viitor, când se va constata că Guvernul ne-a furat și anul acesta 12 milioane de euro, sacul se golește. Și asta înseamnă că vom ajunge la plată din partea cetățenilor”.

Conform primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, „așa cum știți, aceste prețuri sunt date decătre Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), datorită ordonanței 114, toate (prețurile la ) utilitățile din România cresc. Cetățenii deja văd acest lucru la pompa de benzină, văd acest lucru la ceea ce înseamnă gazul și curentul și o astfel de centrală face ca să însumeze toate aceste cheltuieli, astfel încât în România vor crește aceste utilități pe seama cetățenilor. În primele luni, municipalitatea va subvenționa acest preț al gigacaloriei, dar în viitor, când se va constata că Guvernul ne-a furat și anul acesta 12 milioane de euro, sacul se golește. Și asta înseamnă că vom ajunge la plată din partea cetățenilor”.

Senatorul PSD Arad, Mihai Fifor, neagă că majorarea ar fi cauzată de Guvern și susține că vina ar fi a primarului Gheorghe Falcă

În schimb, senatorul PSD Arad, Mihai Fifor, susține pe contul său de Facebook că Ordonanța de Guvern cu numărul 114 de anul trecut nu are nici o legătură cu scumpirea agentului termic pentru populație, la fel cum nu va avea ca influență creșterea prețului pentru energia electrică livrată consumatorilor casnici, referindu-se doar la consumatorii industriali de energie electrică, Ordonanța vizează alte lucruri, mai spune Fifor, cum ar fi, de exemplu, reducerea ROBOR, iar creșterea prețului gigacaloriei reflectă pierderile din rețelele de termoficare, peste 40%, care nu au putut fi reabilitate de primărie. Fifor reamintește de excedentul bugetar al Aradului care ar putea fi folosit la o subvenționare mai mare a gigacaloriei.

„Rețeaua a fost și anul trecut aceeași, de aceea, scuza aceasta a domnului Fifor este o scuză falsă. Cred că cetățenii conștientizează mergând, așa cum am spus, la pompă. Întrebarea este de ce autoritatea națională de reglementare a dat acest preț? Poate ne răspunde domnul Fifor, pentru că există un calcul în interiorul acelui preț și, suprinzător, calculul dă exact creșterea costului de la gaz, care este real”, a mai declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Prețurile propuse de către municipalitate

Conform unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local al Municipiului, ce va avea loc pe data de 28 februarie, prețul total ar urma să crească de la 360 de lei la 596,27 de lei pentru o gigacalorie.

Majorarea se aplică retroactiv de la 1 ianuarie, iar pentru lunile ianuarie şi februarie, populația va plăti 274 de lei, cu 1 leu mai mult decât înainte, în vreme ce subvenția municipalității va fi de 322 lei, de 4 ori mai mare.

De la 1 martie 2019, preţul de facturare a energiei termice pentru populaţie va fi însă și mai mare… de 391,74 lei/Gcal (inclusiv TVA), iar subvenţia municipalității va fi de 204,53 lei/Gcal (inclusiv TVA).

Toate acestea în condițiile în care până în decembrie anul trecut, populația plătea 273 lei, iar municipalitatea 86 lei.