Arad: Pronunțarea instanței în cazul restrocedării cu acte false a aproape tot extravilanului satului Nadăș, amânată pe data de 29 mai

Magistraţii Tribunalului Olt au amânat din nou, pentru 29 mai, pronunţarea privind contestaţia în anulare depusă de Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate Arad faţă de soluţia prin care soţii Colţeu rămân cu peste 8.700 de hectare de teren în satul arădean Nadăş.

Pronunţarea în această cauză a fost aşteptată pe 15 mai, când a fost amânată pentru 22 mai, iar la acest termen instanţa a stabilit o nouă dată pentru pronunţare, 29 mai.

Pe 5 februarie, printr-o sentinţă irevocabilă, Tribunalul Olt a admis recursul depus de soţii Viorica şi Mihai Alexandru Colţeu împotriva unei soluţii a Judecătoriei Balş din toamna anului 2018 şi a respins ca tardive cererile de revizuire formulate de Comisia Locală de fond funciar Tauţ şi Comisia judeţeană de fond funciar Arad. În 2018 magistraţii din Balş au admis cererile de revizuire formulate în cazul terenurilor din satul Nadăş.

După aflarea sentinţei irevocabile pronunţate de Tribunalul Olt, în februarie 2019 Comisia Judeţeană de Fond Funciar din cadrul Prefecturii Arad a decis promovarea căii extraordinare de atac a contestaţiei în anulare.

Familia Colțeu a fost împropietărită, în 2006, cu cca 8.800 (8.742) de ha de pădure în baza unor acte, care ulterior s-au dovedit a fi false.
Chiar dacă procurorii DNA au stabilit falsificarea certificatului de moştenitor prin care membrii familiei Colţeu au obţinut aproape tot extravianul satului Nadăş, moştenirea nu a fost desfiinţată automat, fiind nevoie de procese peste procese.

Procurorii DNA au stabilit că împropritărirea s-a făcut în baza certificatului de moștenitor emiss de notarul Vlai Adrian, care a fost desființat definitiv, de instanțele penale, în urma declarării falsului acestui act.

Mai multe instituții ale statului, dar și săteni, au deschis procese prin care solicită revizurirea sentinței în urma căreia familia Colțeu a obținut averea. Pe perioada proceselor, o parte a terenurilor au trecut în custodia statului.