Arad: Protest organizat de către profesori față de Ministerul Educației, joi, în centrul Aradului. Printre organizatori, un inspector școlar. Reacția conducerii Inspectoratului Școlar

Un protest față de ceea ce se întâmplă în sistemul de educație din România este anunțat pentru joi la Arad, iar persoanele care și-au asumat pe Facebook rolul de organizator sunt 4 cadre didactice, printre care și inspectorul școlar de sport Paul Sebastian Barta.

„ROMÂNIA, TREZEȘTE- TE ! EDUCAȚIA ÎNSEAMNĂ VIITOR ! DACĂ NU NOI, ATUNCI CINE? DACĂ NU ACUM, ATUNCI CÂND?” este motto-ul sub care a fost anunțat protestul, care este avizat decătre autoritățile locale.

În descrierea evenimentului, profesorii care au inițiat protestul spun că Ministerul Educației Naționale a produs haos în ultimii ani în sistemul de învățământ din România și că îi așteaptă la manifestare pe toți cei care doresc ca învățământul românesc să devină unul de calitate, iar modificările aduse sistemului educațional de către Ministerul Educației Naționale să fie supuse, în prealabil, unor consultări publice reale.

Lista cu nemulțumiri cuprinde 8 puncte:
1. Încălcări ale Legii Educației Naționale;
2. Încălcări ale unor metodologii;
3. Ordine publicate și apoi retrase;
4. Ordine date și nepublicate în Monitorul Oficial;
5. Manuale care nu au ajuns la timp pe băncile elevilor;
6. Planul de școlarizare (cu tăieri și transformări) publicat cu foarte mare întârziere și care a bulversat elevii aflați în prag de Evaluare Națională 2019, părinții și profesorii;
7. momentul Februarie 2019 – când a avut loc încercarea de schimbare a statutului disciplinei Educație fizică, la clasele pregătitoare, a I-a și a II-a, predate acum de profesorii cu specializare EFS, în lecții predate de învățători, fără specializare;
8. Așa-zisa viziune „Educația ne unește”

Organizatorii anunță că nu doresc sprijin din partea niciunui partid politic și îi roagă pe toți cei care vor să fie prezenți la acest protest să o facă în mod pașnic și civilizat! Nu facem politică, ci educație!, este mesajul profesorilor.

Protestul este programat joi, 13 iunie, între orele 18.30-21.30 pe Platoul din fața Palatului Administrativ.

Inspectoratul Școlar Județean Arad a anunțat, miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, că se delimitează „ferm de acțiunea organizată de un grup de cadre didactice”, acțiune despre care susține că a luat cunoștință din presa locală și din postări publice pe pagini de Facebook.

„Respectăm dreptul la opinie, dar cu condiția asumării formelor de manifestare alese în acest scop și a păstrării decenței în exprimare și a respectului demnității umane”, mai spune conducerea Inspectoratului Școlar Arad.