Arad: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2019 a reunit cultele din Arad

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2019 a avut loc în județul Arad în perioada 18-25 ianuarie, anunță site-ul Arhiepiscopiei Aradului, episcopiaaradului.ro.

Tema ediției din acest an a fost ,,Judecători și căpetenii să judece cu judecată dreaptă”. Manifestarea a reunit reprezentații mai multor culte din Arad, inclusiv pe reprezentații Comuntății Evreilor.

Săptămâna de rugăciune a fost deschisă la Biserica Ortodoxă Sârbă și a continuat la Parohia Ortodoxă Română Arad-Centru; la Catedrala Romano-Catolică; la Biserica Greco-Catolică; la Biserica Evanghelică-Luterană şi la Biserica Reformată.

Cu acest prilej, s-a dat citire Mesajului de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pregătit pentru această săptămână.

Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, despre „tradiţia seculară de bune relaţii între cultele şi etniile care convieţuiesc în părţile Aradului”

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a participat, ca-n fiecare an, la acest program de rugăciune vorbind celor prezenţi, cu referire la textele biblice şi patristice ale temei Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor. De asemenea, Chiriarhul arădean a subliniat tradiţia seculară de bune relaţii între cultele şi etniile care convieţuiesc în părţile Aradului, credincioşii fiind îndemnați spre bună şi dreaptă vieţuire, spre păstrarea valorilor evanghelice, la mărturie comună, la pace şi bună înţelegere.

De mai bine de o sută de ani, în toată lumea creştină, în perioada 18-25 ianuarie, se celebrează Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, acţiune organizată în România de către Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România, AIDRom, din care face parte şi Biserica Ortodoxă Română.

„Tema și textele Săptămânii de rugăciune din acest an, inspirate din Cartea Deutoronomului (16, 11-20), au fost alese și pregătite de un grup de reprezentanți ai diferitelor comunități creștine din Indonezia, ulterior fiind publicate în comun de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi Comisia „Credinţă şi Constituţie” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor”, scrie Protos. Iustin Popovici pe episcopiaradului.ro.

Potrivit Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor este o inițiativă cu o puternică valență simbolică, fiind propusă de părintele Paul Wattson, în 1908, pentru a se desfășura între sărbătoarea „Catedrei Sf. Petruˮ și cea a „Convertirii Sf. Pavelˮ din calendarul latin, dorindu-se astfel să invite oamenii de bunăvoire din lumea întreagă la convertire, credință și unitate.

Sursa text și foto: episcopiaaradului.ro