Arad: Sârbii sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi. La Arad, sărbătoarea a început cu o tradiție specială în centrul municipiului

Sârbii din judeţul Arad și România serbează luni, 7 ianuarie, Crăciunul pe rit vechi. La Arad, zeci de credincioşi s-au adunat duminică seara, în Ajun de Crăciun, în curtea bisericii pentru a începe sărbătoarea.

Sărbătoarea a început încă de aseară, în Ajunul Crăciunului, cu o tradiţie cu totul specială… aprinderea stejarului.

Conform preşedintelui Comunităţii Sârbilor din Arad, Simeon Jarko, „astăzi la noi e Ajunul de Crăciun, în cinstea acestui Badnjak, care a fost cânda un idol păgân se aprinde un foc care închipuiește despărțierea de cele pământene, respectiv flacăra să meargă în ceruri, în locul lui se face o slujbă specială”.

„Având în vedere că suntem încă în post, teoretic, după slujba din prima zi de Crăciun se mănâncă mâncare care nu este de post, înseamnă că astăzi, în Ajun, o să și dansăm, o să și cântăm, dar o să tot mâncăm mâncare de post, varză, fasole, orez și așteptăm ziua de mâine, de Crăciun, cu bucurie”, a mai declarat preşedintele Comunităţii Sârbilor din Arad, Simeon Jarko.

În Ajunul Crăciunului, sârbii s-au adunat în curtea bisericii din centrul municipiului Arad și au dat foc unui stejar, pentru ca tot răul din anul care trece să dispară. În plus, se spune, că focul îi purifică și le dă putere celor care se adună în jurul lui și cântă colinde.

Mir Bozi, Hristos Se Rodi!

Conform preotului protopop MILIN MILOVAN, „potrivit vechiului calendar sau Calendarului Iulian, prăznuim astăzi Nașterea Mântuitorului Christos. Iată am săvârșit slujba vecerniei și totodată binecuvântarea celor cinci pâini, a vinului, a grâului și a untului de lemn, iar după terminarea slubei, conform tradiției noastre, în curtea bisericii se aprinde stejarul, aceste ramuri de stejar care îl simbolizează pe Mântuitorul Hristos. După binecuvântarea acestora, se aprind aceste ramuri, iar în jurul focului credincioșii colindă”.

„Doresc să adresez cu această ocazie tuturor concetăținilor noștri Pacea Domnului, Christos s-a născut. Mir Bozi, Hristos Se Rodi!”, a mai declarat preotul protopop MILIN MILOVAN.

Post și în Ajunul de Crăciun

Conform tradiției, sârbii țin postul Crăciunului și în Ajun. După slujbă, credincioșii au primit sarmale cu ciuperci și fasole bătută. Apoi s-au încălzit cu țuică fiartă și ceai cald.

De Craciunul sârbesc femeile au pregătit bucate alese. De pe masă nu lipsesc sarmalele și friptura de porc, dar și mâncarea tradiționala sârbească, însă aceste bucate vor fi gustate după slujba din prima zi de Crăciun.

„În Ajun servim fasole de post, fiindcă astăzi este post, fasole și o țuică fiartă, merge foarte bine. Astăzi, se sărbătorește în Ajunul de Crăciun, e postul Crăciunului și luni sărbătorim Crăciunul pe rit vechi”, a decalarat un bărbat.

O femeie spune că „(fasole primită este-n.r.) cea mai bună, cea mai bună, ca e făcută la cazan, foarte bună”

„Astăzi sărbătorim Ajunul de Crăciun și se aprinde stejarul, care e esența cea mai tare și înseamnă credința cea mai tare, deci credința cea mai puternică”, a mai decalarat un alt bărbat.

După zilele lungi de post, sârbii au pregătit bucate specifice de Crăciun, pe care le vor împărți cu cei dragi.

Abia după ce stejarul aprins a ars complet în seara de Ajun de Crăciun, credincioșii au pornit spre casă, dar se opresc pe drum, ca să își colinde prietenii.