Arad: Scandalul pe gunoiul Aradului continuă și miercuri. Primăria mai încearcă, PSD anunță că nu votează

Scandalul pe gunoiul Aradului continuă. Primăria Municipiului Arad organizează, miercuri, 9 ianuarie, o nouă ședință de Consiliul Local pentru a vota proiectul care privește transferul stației de sortare de deșeurilor din municipiul Arad către SC RECONS SA, o companiei a primăriei. Măsura ar trebui să fie valabilă până la finalizarea licitației pentru desemnarea unui operator, licitație care se află în plină desfășurare.

Proiectul se află pe ordinea de zi a Consiliului Local pentru a 2a oară în 3 zile și pentru a 3a oară în 2 săptămâni. Pentru că este nevoie și de votul consilierilor municipali PSD-ALDE, care refuză ca să-l voteze, proiectul a căzut de fiecare dată.

Pierderi financiare mari

Conform viceprimarului municipiulii Arad, Călin Bibarț, dacă proiectul nu va fi votat, există riscul ca proiectul cu finanţare europeană în valoare de peste 30 milioane de euro să cadă şi vor trebui să se plătească aceşti bani. În cursul lunii decembrie Garda de Mediu a trimis o atenţionare ca în regim de urgenţă această staţie de sortare să fie funcţională, în caz contrar, primăria răscă să fie amendată. Nu în ultimul rând, nefiind funcţională această staţie, municipalitatea este obligată să plătească circa 1 milion de lei pe an în plus.

Municipalitatea i-a atenționat pe consilierii din opoziție că dacă vreuna din cele 3 posibile sancţiuni se întâmplă, atunci se va îndrepta din punct de vedere financiar împotriva celor care au refuzat să voteze.

PSD Arad anunță că nu votează și amenință cu sesizări și controale

PSD Arad a explicat, luni, într-un comunicat de presă, că nu votează proiectul considerându-l ilegal, iar marți a revenit cu un comunicat în care președintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, a anunțat că social-democrații nu vor vota proiectul în continuare, considerând că, potrivit contractelor, compania RETIM are obligația să transporte deșeurile la stația de sortare Mocrea-Ineu până la finalizarea licitației pentru stația de la Arad. În aceste condiții, mai spune Dorel Căprar, primăria vrea să scutează de cheltuieli compania privată și să transfere costurile la compania municipalității.

Mai mult, Dorel Căprar a anunțat că parlamentarii PSD Arad vor sesiza Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului și Departamentul pentru Lupta Antifraudă cu privire la ceea ce ei consideră ca fiind nereguli în Masterplanul de Deșeuri.

Pentru că Primăria Municipiului Arad a primit termen ca până în data de 15 ianuarie 2019 să ia toate măsurile necesare pentru punerea în funcţiune a Staţiei de Sortare Arad. Prin urmare, proiectul de hotărâre se va regăsi şi pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Consiliu Local Municipal.