Arad: Timpi mari de așteptare pentru camioane, la granița de vest a României, după ce ieri circulația prin Ungaria a fost interzisă pentru că s-a comemorat Revoluția din 1956 împotriva dictaturii bolșevice și a ocupației sovietice

Câteva sute decamioane așteaptă, joi, mai bine de 4 ore ca să iasă din țară prin cel mai mare punct rutier de trecere a frontierei din România, Nădlac 2, de pe autostrada Nădlac-Arad.

Coalanade camioane se întinde pe cca 8 km, iar acestea sunt parcate chiar pe banda de urgeță a autostrăzii.

Aglomerația s-a creat ca urmare a faptului că circulația camioanelor a fost interzisă miercuri în Ungaria ca urmare a faptului a fost zi liberă, pentru că s-a marcat Revoluția Ungară din 1956 împotriva dictaturii bolșevice și a ocupației sovietice.

Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, comisar șef Laura Beatrice Bondar, „în prezent, se constată o creştere a traficului la automarfare pe sensul de ieşire din România, deoarece ziua de miercuri a fost liberă în Ungaria, unde a fost sărbătoare naţională, astfel că a existat restricţie de acces pentru autovehiculele cu o capacitate mai mare de 7,5 tone”.

„Lucrăm împreună cu autorităţile ungare pentru fluidizarea traficului, dar recomandăm şoferilor să consulte aplicaţia online a Poliţiei de Frontieră care monitorizează traficul, pentru a alege punctele de trecere unde nu sunt timpi mari de aşteptare”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, comisar șef Laura Beatrice Bondar.

1.350 de camioane, în primele 10 ore de la ridicarea restricției

Conform Poliției de Frontieră, după ridicarea restricţiei de către autorităţile Ungare, miercuri la ora 23,00 (ora României), la frontieră s-au prezentat foarte multe automarfare, iar până joi dimineaţă la ora 09,00, doar prin Nădlac II trecuseră deja 1.350 de camioane, pe sensul de ieşire din ţară.

Timpi de așteptare mari pentru camioane mai sunt, tot în Arad, la Vărșand – 90 de minute, în Bihor, la Borș -70 minute și în Satu Mare, la Petea – 150 de minute.

Polițiștii de frontieră au luat măsuri speciale, au adus mai mulți agenți la lucru și au deschis mai multe benzi de ieșire din țară, în funcție de configurația fiecărui punct, dar numărul de camioane este mare.

Recomandări pentru aplicația poliției de frontieră

Din aceste motive, poliţiştii de frontieră recomandă să se folosească şi toate puncte de trecere a graniţei. Pentru a veni în sprijinul participanţilor la trafic, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei.

Circulația autoturismelor și autocarelor nu este afectată.