Arad: Tudor Lile din Arad, singurul elev din vestul țării, medaliat la Olimpiada Internațională de Chimie, care a avut loc la Sankt Petersburg, Rusia

Un elev din Arad este singurul mediliat din vestul țării la Olimpiada Internațională de Chimie, a anunțat, joi, Ministerul Educației Naționale. Tudor Lile, de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad a câștigat medalia de argint.

Conform contului de Facebook al Colegiului Național „Moise Nicoară” din Arad, TUDOR LILE este pregătit decătre profesorul Dan Rotariu.

La cea de-a 53-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie ‘D. I. Mendeleev’, care s-a desfășurat în perioada 21 – 27 aprilie, la Sankt Petersburg, România a obținut în total 3 medialii de aur, 2 de argint și 1 de bronz. Ceilalți câștigători sunt elevi din Baia Mare, Iași și București.

Medaliile de aur au fost obţinute de Emeric Claudiu Ardelean (Colegiul Naţional ‘Gheorghe Şincai’ din Baia Mare), Ana Florescu-Ciobotaru şi Mircea Raul Bodrogean (elevi ai Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti).

Medaliaţii cu argint sunt Teodora Stan (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Tudor Lile (Colegiul Naţional ‘Moise Nicoară’ din Arad), iar medalia de bronz a revenit Sandrei Saade, elevă la Colegiul Naţional din Iaşi.

Lotul României a fost coordonat şi însoţit de profesorii Daniela Bogdan şi Mihaela Matache.

Competiţia presupune susţinerea a trei probe, timp de cinci ore, dintre care două teoretice şi una practică/experimentală, toate cu grad de complexitate extrem de ridicat. Problemele propuse spre rezolvare acoperă cinci secţiuni: chimie – fizică, ştiinţele vieţii, chimie anorganică, chimie organică şi chimie analitică.

La ediţia din acest an au participat 152 de elevi din 28 de ţări.

Sursa foto: Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad Facebook