Arad: Turnură aproape incredibilă în dosarul retrocedărilor din satul Nadăș. Obținute cu acte false, miile de hectare de pădure ar putea reveni familiei Colțeu

Turnură aproape incredibilă în dosarul retrocedărilor din satul Nadăș, comuna Tauț, județul Arad.

Cu toate că procurorii DNA și instanțele de judecată din România au dovedit că membrii familiei Colțeu au obținut aproate tot extravilanul satului Nadăș cu acte false, membrii familiei și-ar putea recupera proprietățile obținute ilegal.

Dupăce proceele pentru reviziuirea senței de la Judeăctoriei Ineu din 2006 s-au plimbat pe la mai multe instanțe din țară, magistrații Tribunalului Olt au decis, marți, să accepte contestația făcută de către membrii Familiei Colțeu împotriva instituțiilor statului. În motivația publicată, marți, pe site-ul Tribunalului Olt, se arată că instanța „admite recursul, modifică în tot sentinţa şi în parte încheierea de şedinţă din data de 09.07.2018 și (…) admite excepţia tardivităţii şi respinge ca tardive cererile de revizuire precizate,formulate de revizuentele Comisia Locală de fond funciar Tauţ şi Comisia Judeţeană de fond funciar Arad”.

Hotărârea este irevocabilă. Iar Familia Colțeu trebuie să mai primească peste 10.000 lei ca și cheltuieli de judecată din partea instituțiilor și persoanelor cu care s-a judecat.

Textul complet al deciziei Tribunalului Olt

Solutia pe scurt: Admite recursul. Modifică în tot sentinţa şi în parte încheierea de şedinţă din data de 09.07.2018. Respinge ca inadmisibile cererile de intrevenţie accesorie formulate de Biriş Iovu, Rad Nicolae, Paşcalău Avram şi RNP Romsilva-Direcţia Silvică Arad. Admite excepţia tardivităţii şi respinge ca tardive cererile de revizuire precizate,formulate de revizuentele Comisia Locală de fond funciar Tauţ şi Comisia Judeţeană de fond funciar Arad. Menţine restul dispoziţiilor din încheierea de şedinţă din data de 09.07.2018. Obligă revizuentele în solidar la plata sumei de 10.856,43 lei,cheltuieli de judecată,către intimaţii Colţeu Mihai Alexandru şi Colţeu Viorica. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 05.02.2019. Document: Hotarâre 7/2019 05.02.2019

În curs sunt însă și alte procese pe acest subiect.

Circa 8.800 de ha de pădure. DNA a confirmat falsul

Familia Colțeu a fost împropietărită, în 2006, cu cca 8.800 (8.742) de ha de pădure în baza unor acte, care ulterior s-au dovedit a fi false.

Chiar dacă procurorii DNA au stabilit falsificarea certificatului de moştenitor prin care membrii familiei Colţeu au obţinut aproape tot satul Nadăş, moştenirea nu a fost desfiinţată automat, fiind nevoie de procese peste procese.

Procurorii DNA au stabilit că împropritărirea s-a făcut în baza certificatului de moștenitor emiss de notarul Vlai Adrian, care a fost desființat definitiv, de instanțele penale, în urma declarării falsului acestui act.

Mai multe instituții ale statului, dar și săteni, au deschis procese prin care solicită revizurirea sentinței în urma căreia familia Colțeu a obținut averea.

Pe perioada proceselor, terenurilor au trecut în custodia statului.