Cea de-a 11a ediție a Festivalului „La obârșii, la izvor” de la Gyula, pentru românii din Ungaria

Ceade-a 11a ediție a Festivalului de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești „La obârșii, la izvor”, care a avut loc (în 14 octombrie) la Gyula, în Ungaria, a reunit sute de persoane.

 

Consulul General României la Gyula, Florin Trandadir Vasoloni, a declarat, miercuri, că festivalul care a devenit deja tradiție, prezintă anual cultura și tradițiile populare românești din câte un județ din România, pentru publicul românesc din Ungaria. Astfel, au fost reprezentate județele: Bihor, Satu Mare, Bistriţa, Arad, Timiş, Sălaj în două rânduri, Cluj, Maramureș și Caraș-Severin, iar în Anul Centenar 2018, oaspeții manifestării au fost artiștii și oficialitățile din Alba-Iulia şi jud. Alba.

Pe lângă oficialități din Ungaria și România, la festival a fost prezent și Ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca.

Festivalul, care a fost organizat de către Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria (EORU), cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul EORU, a fost precedat de săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești în Catedrala Episcopală „Sf. Nicolae” din Gyula, iar apoi oaspeții din România au participat, apoi, la o agapă comună, oferită decătre organizatori.