Doru Mărieș și Bobby Păunescu, dezvăluiri explozive despre Mineriada din iunie 1990: Cum a comandat Ion Iliescu intervenția brutală

Teodor Doru Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie din București și regizorul Bobby Păunescu au făcut o serie de dezvăluiri zguduitoare despre desfășurarea mineriadei din 13-15 iunie 1990, precum și despre rolul nefast pe care l-a jucat fostul președinte Ion Iliescu. Discuția s-a bazat de prezentarea planului strict secret privind evacuarea Pieții Universității, document inclus în dosarul în baza căruia Curtea Internațională a Drepturilor Omului – CEDO a condamnat România pentru „elemente constitutive ale unei crime împotriva umanității comise de oficiali ai statului”.

În dialogul pe care l-au purtat la un post TV, Teodor Mărieș a subliniat faptul că cel mai șocant lucru legat de mineriadă este faptul că și după verdictul CEDO, statul român ezită să ia decizii tranșante.

„Să ai un dosar in care cea mai importantă curte internațională să-ți spună că ai probele necesare și tu să nu finalizezi dosarul și să dai sentințe este de neimaginat. De aceea nici nu este de mirare că doar rușii și turcii sunt sunt deasupra noastră într-un clasament al nerespectării deciziilor CEDO. După izbucnirea războiului din Ucraina, Rusia s-a și retras din acest organism.”

Mărieș a dezvăluit și faptul că, după un dialog de formă cu protestatarii din Piața Universității, pe 11 iuie, Ion Iliescu i-a chemat pe premierul Petre Roman și pe ceilalți responsabili, pentru a le ordona să facă planul intervenției brutale

„I-a cerut lui Chițac să facă planului, el a cerut o zi răgaz, l-a făcut și i l-a prezentat, specificând că este comandat de Ion Iliescu. Mai mult, i-a transmis lui Petre Roman, că „vi-l las să-l dactilografiați”, iar Roman a zis „Nu, lăsați, nu e nevoie”, asta este o dovadă clară că nu voia să rămână probe”, a afirmat Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie 1989, București.

Și regizorul Bobby Păunescu s-a arătat consternat de modul brutal și direct în care Ion Iliescu le ordona comandaților militari.

„La ora 19:20 (13 iunie – N.R.) comandantul trupelor chimice a primit ordin să conducă personal în întrebuințarea substanțelor lacrimogene la sediul Ministerului de Interne și Poliției Capitalei, în acest sens are aprobarea președintelui Iliescu. 5 minute mai târziu, la 19:25, Ion Iliescu îl informează pe prim-adjunctul ministrului Apărării Naționale că pe sediul Poliției Capitalei s-a ridicat drapelul verde, legionar, deci este o dovadă că mișcarea este o rebeliune legionară. Atenție, vorbim de anul 1990, nu de anii 30!”.

Păunescu a adus în discuție și implicarea Armatei, care chiar dacă a acționat în baza unor informații care nu erau corecte, a avut un rol nefast.

„Având în vedere că la ora 15:45, jurnalul activității desfășurate de Armata I-a, garnizoana București în perioada 13-15 iunie, s-au cerut trupelor armatei să intervină – citat din stenograme. Li s-au dat uniforme de mineri, îl cunosc personal pe cel care le-a dat.

Președintele României a cert telefonic șefului de stat major, general major Șchiopu Nicolae, (care ținea locul ministrului Apărării, Victor Atanasie Stănculescu, aflat în Germania – N.R.) să se intervină cu 2 detașamente de militari MApN în sprijinul trupelor MAI din Piața Universității, a citat din stenograme Bobby Păunescu. 

Regizorul a remarcat și faptul că, în România, un om care a dezvăluit abuzuri atât de grave și flagrante, precum Teodor Mărieș, a fost marginalizat.

„Dvs. ați fost scos din toate imaginile importante importante în ale Revoluției și Mineriadei tocmai pentru că ați făcut această nerușinare, v-ați luptat pentru dreptate. NU știți în cer țară trăiți? Sigur, e o glumă, dvs ați încălcat legea pentru că v-ați luptat pentru libertate,” a afirmat Păunescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.