Exercițiu de pregătire în caz de inundații

În perioada 20-23.10.2021, județele Timiș și Arad vor fi scena unui exrecțiu internațional cu forțe în teren pentru pregătirea modulelor de intervenție organizate la nivelul statelor membre și cele participante la Mecanismul European de Protecție Civilă (UCPM), în cazul inundațiilor.
 
Scenariul exercițiului are un caracter semi-fictiv, activitățile desfășurându-se în statul MODULISTAN”, sever afectat de inundații, care solicită asistență internațională pentru trimiterea unor module specializate – pompe de mare capacitate, instalații pentru purificarea apei, salvarea victimelor inundațiilor cu ajutorul bărcilor și tabără temporară pentru sinistrați.

Activitățile din prima zi a Exercițiului Internațional de Protecție Civilă EU ROMODEX Timișoara
 
Imediat după sosirea în Timișoara a celor 7 module specializate de protecție civilă, au fost simulate procedurile de trecere a frontierei și de control vamal, fiecare participant fiind nevoit să prezinte, pe lângă documentele de identitate, certificatul verde electronic care atestă vaccinarea împotriva COVID-19 sau că persoana a trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Ulterior, la Centrul de Recepție/Plecare – RDC (Reception/Departure Center), șefii modulelor de intervenție au primit informații generale referitoare la scenariul exercițiului, autoritățile locale responsabile cu managementul situațiilor de urgență, precum și despre ceilalți actori prezenți în teren.
 
Următoarea etapă a fost cea de instalare a modulelor specializate în tabăra de operații, urmând ca după ședința de coordonare cu autoritățile locale, liderii modulelor să primească primele misiuni care pot consta în evaluarea situației din teren, în zonele afectate, și pregătirea acestora pentru primele intervenții care vor avea loc începând din această seară și pe tot parcursul nopții.
 
Modulele de protecție civilă care vor participa la acest exercițiu sunt următoarele:
– Belgia: modul de purificare a apei (Water Purification)
– Croația: Salvarea victimelor inundațiilor folosind bărci (Flood Rescue Using Boats)
– România: modul de pompare de mare capacitate (High Capacity Pumping)
– Slovacia: Tabără pentru sinistrați (Emergency Temporary Camp)
– Slovenia: modul de pompare de mare capacitate (High Capacity Pumping)
– Spania: Salvarea pe timpul inundațiilor folosin bărci (Flood Rescue Using Boats)
– Țările Baltice (Lituania, Letonia și Estonia): modul de pompare de mare capacitate (High Capacity Pumping).
 
Rolul acestui exercițiu este de a verifica și de a actualiza procedurile de lucru ale echipelor de intervenție și de a consolida relațiile de cooperare și coordonare între statele participante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.