Haos în învățământ, e grevă generală – Profesorii nu intră la clasă – Ce salarii cer cadrele didactice

Profesorii intră astăzi în grevă generală, iar școlile sunt închise, după ce cadrele didactice au refuzat propunerile aleșilor. Potrivit unor surse, aceștia cer cel puțin patru mii de lei salariu pentru un profesor debutant și aproximativ șapte mii de lei pentru cei cu o vechime de peste 40 de ani. Între timp, părinții sunt revoltați de decizia luată de cadrele didactice. Deși aceștia au cerut majorări salariale, Guvernul e dispus să le ofere bonusuri, lucru care i-a nemulțumit pe profesori. Negocierile au durat mai bine de trei ore și s-au încheiat fără succes. 

Oferta guvernului i-a nemulțumit pe liderii sindicali care au fost prezenți la negocierile de la Palatul Victoria. Premierul Nicolae Ciucă a promis soluții, însă negocierile nu au avut succes. Profesorii au cerut majorări salariale, însă guvernanții le-au oferit bonusuri.

Printre propunerile făcute de oficiali se numără un bonus de o mie de lei pentru profesorii debutanți, bonus pentru profesorii din zone defavorizate, creșteri slariale pentru personalul nedidactic și finalizarea legii salarizării până în 15 iulie cu o nouă grilă pentru cadrele didactice.

Propunerile urmează să fie analizate de profesori care vor decide dacă greva va fi extinsă. Mai mult decât atât, și universitățile intră în greva de avertisment. Peste 150 de mii de profesori nu vor intra la cursuri 

CE A OFERIT GUVERNUL

Bonus de 1.000 de lei pentru profesorii debutanți (de două ori pe an)

Bonus pentru profesorii din zone defavorizate (de două ori pe an)

Creșteri de salarii pentru personalul nedidactic

Finalizarea legii salarizării până în 15 Iulie cu o nouă grilă pentru cadrele didactice

SURSA: Realitatea PLUS 

”Când s-a discutat grila de salarizare la nivelul Ministerului Educaţiei, am plecat de la acel reper: salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Ce înseamnă în cifre nete pentru un debutant? Că de la 2500-2700 de lei ar ajunge la aproape 4000 de lei net. Acesta ar fi salariul de intrare în sistem. Şi categoric, te duci pe partea de final de carieră existând o creştere progresivă, colegii care ar ieşi din sistem ar ajunge pe undeva la 6900-7000 de lei salariu net. Acestea sunt salariile”, spune Marius Nistor, întrebat care ar fi salariile pe care şi le doresc cadrele didactice. 
 
Acesta precizează că profesorii au respins categoric ideea acordării unor stimulente unor categorii de cadre didactice, avansată de oficialii guvernamentali la discuţiile de duminică. 
 
”A existat o astfel de propunere din partea guvernanţilor, nişte stimulente care să fie acordate personalului didactic debutant şi colegilor noştri care au lucrat în medii sociale sau în medii mai defavorizate, adică zone izolate, cu anumite probleme. Fără supărare, reacţia colegilor noştri din teritoriu a fost foarte clară: nu avem nevoie de aşa ceva, nu suntem asistaţi social, nu asta cerem noi în momentul de faţă. (…) Nu suntem asistaţi social, suntem angajaţi în învăţământ. Nu acceptăm să fim trataţi în acest mod. Asta este reacţia majorităţii colegilor noştri din teritoriu”, a adăugat Marius Nistor.

Este cea de-a treia grevă de mare amploare din învăţământul românesc, dn ultimii 30 de ani, celelalte desfăşurându-se pe parcursul a 5 săptămâni şi 3 săptămâni, potrivit sindicatelor din educaţie. 

Reprezentanţii sindicatelor au anunţat, duminică, după negocierile de la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă, cu liderul PSD Marcel Ciolacu şi mai mulţi miniştri, că greva din învăţământ va continua şi va avea loc luni, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi, bineînţeles de dorinţa colegilor”. ”Oferta Guvernului este cea pe care am mai avut-o în urmă cu câteva zile, altceva în plus, nimic, a spus Simion Hăncescu, liderul FSLI.

”Greva durează până când cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest, a arătat şi Marius Nistor, la Palatul Victoria. Premierul Nicolae Ciucă a transmis, după negocierile cu sindicatele din educaţie, că reiterează disponibilitatea sa şi a miniştrilor de resort de a sta faţă în faţă cu sindicatele oricând, oriunde, oricât.

Anton Hadăr, lider al Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater” din România, a anunţat duminică, după negocierile de la Palatul Victoria că învăţământul superior românesc de stat intră şi el în grevă, de luni: De la ora 11.00 la 13.00 va fi organizată grevă de avertisment, vor fi aproape 10.000 de salariaţi în grevă, a spus sindicalistul.

Premierul a afirmat că în opinia sa, o grevă generală se declanşează în lipsa dialogului şi a rezolvării problemelor şi singurii care au de pierdut dacă greva va avea loc sunt părinţii şi elevii, care de luni se vor afla într-o situaţie extrem de dificilă.

Guvernul a anunţat într-un comunicat oficial că a propus sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi si cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate in zone defavorizate. Totodată, Guvernul si-a menţinut angajamentul de a majora salariile pana la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Aceasta măsura, care vizează cresterea veniturilor, va fi extinsă si pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8”, a anunţat Executivul într-un comunicat oficial.

”Guvernul isi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare si in eliminarea inechităţilor din legea salarizării. In acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât pana la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizarii, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie a.c. sa poata fi înaintat Parlamentului Romaniei pentru aprobare”, a spus Executivul în comunicat.

Guvernul va continua dialogul cu reprezentantii sindicatelor din educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanţiile ca Educatia rămâne prioritate pentru actuala coaliţie de guvernare, mai anunţă Executivul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.