MOȘTENIREA GREACĂ ȘI ROMANĂ DE LA MAREA NEAGRĂ

Litoralul românesc nu este numai despre plajă, soare, distracție și cluburi. Țărmul Mării Negre are o istorie prețioasă pentru civilizațiile de mult uitate care au lăsat în urma lor valori inestimabile. Vă invit să urmărim un material realizat de jurnaliștii Realitatea Plus, Cristiana Chițu și Vasi Grăjdeanu. 

Litoralul românesc nu înseamnă numai mare ci și foarte multă istorie deoarece coloniile grecești erau înființate la țărm de mare din interese comerciale. Jurnaliștii Realitatea PLUS au mers la muzeul de arheologie din Mangalia pentru a afla mai multe.

Reporter Realitatea PLUS: ”Buna ziua, ce s a intamplat aici inainte de hristos?”

Tatiana Odobescu, Muzeul de Arheologie Callatis: ” Buna ziua si bine ati venit la muzeul de arheologie din Mangalia care este pastratorul traditiilor antice povestea orasului nostru este una destul de interesanta suprapune zona antica. Ne aflam la Calatis o fosta colonie greceasca infiintata ipotetic la sfarsit de sase inceput de 5 inainte de Hristos, dupa unele ipoteze inceput de secol 4. Din punct de vedere arheologic este o zona destul de interesanta, iar obiectele pe care le gasiti expuse in vitrina practic sunt rezultatele sapaturilor arheologice de a lungul mai multor decenii. Obiectele descoperite la Calatis au intregit colectiile muzeelor atat la nivel atat la nivel judetean cat si national.”

Reporter Realitatea PLUS: ”S-a descoperit in aceasta zona si un papirus care este povestea lui?

Tatiana Odobescu, Muzeul de Arheologie Callatis: ” Ne aflam intr o zona destul de interesanta .. latura de nord care poate fi vizitate intr-un circuit extins. Vorbim de mormant cu papirul descoperit in 1959 o descoperire impresionanta care continua sa faca deliciul si atractia muzeului nostru. Sunt foarte multe ipoteze legate de acest papirus.”

 Reporter Realitatea PLUS: ”S-a descifrat ce scria exact pe el?”

Tatiana Odobescu, Muzeul de Arheologie Callatis: ”Sunt cateva studii legate de textul imprimat pe acest artefact. Poate avea un continut istoric, un continut literal.

Reporter Realitatea PLUS: ”Este acesta cel mai vechi papirul din Europa?”

Tatiana Odobescu, Muzeul de Arheologie Callatis: ”Asa ne place sa credem, asa ar fi.”

Reporter Realitatea PLUS: ”S-au gasit si foarte multe ruine care nu sunt in cladirea muzeului sunt undeva in exterior. Aici l-am luat langa mine pe domnul Nicolae Alexandru, arheolog, pentru a ne explica ce s-a descoperit aici pentru ca a fost construit un oras peste un alt oras.

Nicolae Alexandru, arheolog: ”Suntem in coltul de nord-vest al orasului antic calatis, prima constructie .. turn de colt avansat .. fortificata in secolul 4 cand s-a construit aceasta fortificatie a fost descoperita 8 metri in spatele nostru la sud … si la 12-13 metri fara a folosi ciment. In perioada romana avem acel zid construit, are latimea de 3 metri. Este prima fortificatie a orasului Calatis de secol 4 pentru ca in acest loc am avut norocul sa descoperim toate fazele din epoca romana fortificata. Mergeau cu caruta pe aici. Ultima faza a drumul se pare ca poate fi pusa in legatura in timpul imparatului marc aurelius. S-au mai descoperit niste ruine sub un hotel. Sub fostul hotel scala cand s-a dorit refacerea lui sapaturile a fost descoperit atat zidul cetatii si lipit de zidul cetatii un cartier .. este la subsolul unui hotel .. dar se pastreaza zidul si poate fi vizitat.