Pensii mai mari sau praf în ochi? Majorările pînă la 2000 de lei se limitează!

Vladimir Dachi: “vin cu un apel, către guvernare. Îi îndemn să nu ia în derâdere poporul și să trimită spre revizuire legea cu privire la așa-zisă mărire a pensiilor, începând cu data de 1 octombrie. Angajamentele și promisiunile pre-electorale asumate, trebuie să fie îndeplinite în totalitate, fără rezerve semnificative dictate de creditorii internaționali.

Pensia minimă de 2000 de lei pe care ați promis-o, trebuie să fie achitată din 1 octombrie a anului curent tuturor persoanelor care au atins vârsta de pensionare. Proiectul pe care l-a elaborat guvernul nu corespunde realității din Moldova legate de imposibilitatea majorității pensionarilor și a persoanelor cu vârsta de pre-pensionare de a avea stagiul necesar de cotizare (15-34 ani). Persoanele în etate sunt nevoite să îndure consecințele create tot din vina funcționarilor care au guvernat țara în ultimii 30 de ani. Majoritatea oamenilor, în perioada anilor ’90, primind salarii în plicuri sau au fost plecați peste hotare pentru a-și găsi surse de întreținere, nu au avut posibilitatea de achita contribuțiile sociale.   
Această prevedere privind stagiul minim necesar, trebuie anulată. Toate persoanele care au atins vârsta de 63 de ani, în cazul bărbaților, și 59 de ani, în cazul femeilor, se cuvine să beneficieze de pensie minimă, care să nu fie mai mică de 2.000 de lei. În timpurile noastre, să ajungi la o asemenea vârstă, este o realizare incomensurabilă. 

De asemenea, proiectul de lege nu prevede anularea pensiilor mai mari de 20.000 de lei. În cea mai săracă țară din Europa există pensii mai mari de 1.000 de euro, chiar și de 10.000 de euro?

Este clar că aceste pensii sunt furate, la propriu, din bugetul de stat. E absolut necesar ca să se întreprindă măsuri urgente de anulare a acestui furt legalizat și să se stabilească limita de cel mult 20.000 de lei, ceea ce va ușura semnificativ povara asupra fondului de asigurări sociale și a bugetului țării.
Trebuie anulată legea cu privire la condițiile speciale de pensionare a angajaților procuraturii, sistemului judiciar, oficialilor guvernamentali și a vameșilor. Cu toții am simțit consecințele catastrofale ale „muncii” lor pentru societatea noastră. Nu cred că cineva are dorința de a-i susține pe acești oameni la pensie. De asemenea, propun, ca pensiile lor să fie egalate cu ale muncitorilor din sectorul agricol sau în general, să creăm pentru ei o nouă lege, astfel încât să nu ofensăm agricultorii.

Diferența dintre pensia minimă și cea maximă nu trebuie să depășească 200%. Doar pentru oamenii care cu adevărat au adus un aport semnificativ în dezvoltarea statului se va face excepție, astfel încât să fie stabilite pensii mai mari, dar care să nu depășească suma de 20.000 de lei. 

În 2019, PAS și PSRM au adoptat o Declarație comună cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Republicii Moldova (№39 от 08.06.2019). Această declarație conținea doar dorința de a schimba angajații din funcțiile cheie ale statului, pentru ca, ulterior, să-i înlocuiască cu oameni de-ai lor. Cu părere de rău, eu nu am văzut ca această declarație să prevadă necesitatea de a anula pensiile în mărime de 30, 50, 100 sau chiar 200 de mii de lei.
În proiectul de lege nu am văzut să fie solicitată returnarea salariilor în valoare de sute de mii de lei, plătite lunar, nemeritat, pentru funcționarii de stat, care au falimentat întreprinderile. Eu nu am văzut să fie solicitată confiscarea averilor guvernanților care nu justifică sursa de venit pentru achiziționarea imobilelor, a mașinilor deloc modeste și a vacanțelor luxoase. Executarea acestor modificări ar adăuga sute de milioane de lei în bugetul statului și ar întoarce oamenilor încrederea în stat mult mai rapid decât cererea de a schimba componența Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Prețurile pentru produsele alimentare și pentru serviciile comunale s-au majorat semnificativ în ultimii 3-5 ani, încât pensia minimă de 2.000 de lei, nu ar mai putea scăpa pensionarii noștri de sărăcie. Voi nici nu v-ați grăbit să opriți această oroare, lăsând în voia sorții peste 400.000 de pensionari, invocând lipsa banilor.

Nu mințiți poporul, nimeni nu vă va ierta pentru aceasta. Bani sunt! Acum, țara are bani pentru a acoperi pensiile minime și pe cele de până la 4.000 de lei, ei trebuie doar să fie redistribuiți, eliminând inegalitățile sociale. 
Reduceți salariile funcționarilor de stat de toate rangurile, interziceți oferirea bonusurilor și a altor beneficii. În cadrul unei instituții, stabiliți angajaților un decalaj de venit fix, între venitul minim și cel maxim diferența să nu fie mai mare de 100%! În ziua de azi, mulți angajați ai instituțiilor de stat, continuă să încaseze salariile de 100 mii lei.

Statul trebuie impus să lucreze în avantajul poporului său, dar nicidecum în interesele organizațiilor internaționale de creditare. Creditorii internaționali nu sunt fundații de binefacere, astfel cum nouă încearcă să ni-i prezinte. Acestea sunt corporații de investitori, care oferind credite primesc profituri grandioase. Eu cred că vă dați seama cine le achită acest profit – bineînțeles, oamenii simpli, poporul nostru.”

 

Sursa: Realitatea de Realitatea din Moldova

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.