Plafonarea prețului lemnului de foc BLOCHEAZĂ distribuția. Specialiștii avertizează: Urmează o PENURIE

Se anunță o penurie de lemne de foc în România, după ce guvernul a plafonat prețul la 400 de lei. Specialiștii în domeniu și distribuitorii anunță că nu mai pun pe piață lemne de foc pentru populație. Vor să beneficieze de compensarea prețului, la fel ca în cazul energiei. În ultimul an, prețul s-a dublat de la 300 pentru un metru cub, pană la 600 – 700 de lei la debutul toamnei. O familie folosește în medie în jur de 10 metri cubi de lemne pentru a încălzi două camere, într-o iarnă care nu este foarte friguroasă

La sate majoritatea oamenilor se încălzesc cu lemne, însă prețul acestora este din ce în ce mai mare.

„Anul trecut a fost 3 milioane, anul asta este cu 4 (milioane de lei metru cub – n.r.). Facem economie ca nu avem ce sa facem, ma scol pe la 8, 9 fac un pic de foc si seara la 8:30-9 (mai face focul – n.r.). Ne imbracam gros si nu avem ce sa facem, ne imbracam mai gros ca sa putem sa facem economie…”, spune o femeie.

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care prețul lemnelor de foc a fost plafonat la 400 de lei pentru un metru cub, iar în cazul brichetelor din lemn la 1.500 de lei pentru o tonă și pentru peleți la 2.000 de lei pe tonă.

Specialiștii în domeniu atrag atenția că în câteva zile ar putea să dispară lemnul de foc de pe piață.

„Efectele se vor vedea destul de repede. În prima etapă va dispărea lenul de foc din oferta marilor retaileri. Retailerii au renunțat la comenzile de lemn de foc, o să dispară din oferta lor. Dacă ordonanța va rămâne în vigoare, va produce penurie”, a declarat Sincron Cătălin Tobescu, Asociația Prolemn

Cei care scot lemnul din pădure spun că după această măsură luată de guvern trebuie să închidă firmele.

„Suntem nevoiți să vindem lemnul cu 400 de lei, cu tva inclus, iar diferența până la prețul corect să fie servicii de transport, tăiat, secționat, manipulat sau varianta cealaltă să vinzi lemn rotund și vinzi cu tva de 19%. Va crește prețul la populație cu minim între 11-14%, față de prețul actual”, a explicat Iulian Băcioiu, distribuitor de lemn de foc.

„Noi dacă vindem cu 700 de lei metrul cub, doar ne scoatem cheltuiala, fără profit, iar dacă îl vindem cu 400 de lei avem o pierdere de 300 de lei, cea ce nu putem face”, sustine Vasile Pop, distribuitor de lemne de foc.

Surse politice au declarat pentru Realitatea Plus că această măsură adoptată de guvern va fi modificată în parlament, în sensul în care cei care vând lemn de foc să beneficieze de compensarea prețului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.