Manifestările dedicate Zilei de 24 Ianuarie – Ziua Principatelor Române vor avea loc, la Arad, în centrul municipiului, pe Platoul din faţa Palatului Administrativ.

Conform prefectului Florentina Horgea, manifestările vor avea loc cu începere de la ora 9 cu intonarea imnului de stat, moment urmat de rostirea unei rugăciuni de binecuvântare de cătrre P.S. Timotei Seviciu –Arhiepiscopul Aradului. La ora 09.15 de minute, muzeogragul Bogdan Ivaşcu le va vorbi celor prezenţi despre semnificaţia zilei de 24 ianuarie.

Manifestarea se va încheia la ora 09.30, când cei prezenţi pe platoul din faţa palatul administrativ se vor prinde într-o mare horă a unirii.

Ce s-a întâmplat pe 24 ianuarie 1859

Pe 24 ianuarie se marchează Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire, care reprezintă unirea statelor : Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.

Acţiunile unificatoare au continuat peste ani, iar după înlăturarea lui Cuza de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituţia adoptată în acel an a denumit noul stat România. Marea
Unire a avut loc în 1918.