Călătorie în timp în centrul municipiului: Aradul la anul 1.000

Călătorie în timp, în centrul municipiuluiArad, în perioada 21-22-23 septembrie, când are loc prima ediţie a manifestării ARADUL LA ANUL 1.000, o încercare de restaurare şi reconstituire istorică. Totul va avea loc în Piaţa Avram Iancu.

Startul se va da încă de la ora 8 dimineaţa, când se vor instala satul medieval, corturile meşteşugarilor, Expoziţia

“Medievalum” şi taberele cavalereşti. La ora 10, în sala Regele Ferdinand a Palatului Administrativ Arad, va avea loc o Conferinţă istorică “Aradul la anul 1000, care va fi urmată de un mic concert Lupus Dacus.

În cele 3 zile în care va fi reconstituită viaţa din anul 1000, în Parcul Mihai Eminescu vor avea loc ateliere de creaţie, cu titlul: “Ca pe vremuri. Cum se fabrică?” în domenii precum Pielărie; Curelărie; Fierărie; Opincărie; Sticlărie; Tâmplărie; Bijuterii; Costume tradiţionale; Pictură;  Grafică;  Încălţăminte; Sculptură; Împletituri din nuiele, Olărit; pâine, instrumentede scris sau Sculpturi montate în sticlă.

Sâmbătă, 22 septembrie și duminică, 23 septembrie, în Piața Avram Iancu, arădenii vor putea participa la workshop-uri, ateliere de creație, prezentări de echipament militar, antrenamente de formații de luptă, expoziții sau demonstrații de tir, toate cu specific medieval.

Sâmbătă seara va avea loc Marele Spectacol Medieval – Simfonic Aradul la anul 1000, iar atmosfera va fi întregită de jonglerii cu foc, pe muzica Lupus Dacus Simfonic, realizate de Deep 6 Project.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a subliniat, că în Piața Avram Iancu vor exista și 30 de standuri ale unor meșteșugari autentici din toată țara, cu specific divers: pielărie, fierărie, opincărie, sticlărie, bijuterie, pictură sau grafică. De asemenea, va exista și o zonă dedicată rulotelor cu specific culinar.

Totu se va încheia duminică în jurul orei 21.

Tot de vineri până duminică, în Piața Avram Iancu are loc și „Sărbătoarea Lavandei”, care reunește producătorii de lavandă din județul Arad.