Arad: AUDIO Clădirea Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”, din centrul Aradului, monument de 130 de ani, modernizată cu 9,2 milioane de lei. Unde fac elevii cursurile

Clădirea Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” dincentrul municipiului Arad, care este monument istoric, va fi restaurată și modernizată cu suma de 9,2 milioane de lei (9.269.786,56 lei (fără TVA), banii fiind alocați de la municipalitate și de la Guvern, prin Programul Naţional de Dezvolare Locală. Contractul pentru execuţia lucrărilor de reabilitare este pe punctul de a fi semnat cu asocierea care a câștigat licitația.

Conform primarului municipiului Arad, Călin Bibarț, „având un contract semnat, vom profita de faptul că elevii sunt în vacanţă şi vom da startul lucrărilor de reabilitare a Colegiului Naţional Elena Ghiba Birta. Profităm şi de anotimp când avem şi condiţiile meteo pentru acest tip de lucrări, astfel încât conform caietului de sarcini şi contractului în 24 de luni şi această unitate de învăţământ să fie reabilitată”.

„Colegiul Economic este deja în lucru, începem şi „Ghiba Birta”. „Moise Nicoară” este reabilitat, la fel şi „Dimitrie Ţichindeal”. Pe toată această axă, liceele de elită ale Aradului, să spunem aşa, vor fi toate reabilitate, iar elevii noştri îşi vor desfăşura cursurile în cele mai bune condiţii, clădirile istorice vor fi aduse la culoarea şi farmecul pe care le-au avut atunci când au fost construite acum mai bine de 100 de ani în urmă”, a mai declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Proiectul municipalităţii de reabilitare a acestei clădiri s-a numărat printre cele care au obţinut finanţare prin Programul Naţional de Dezvolare Locală şi presupune reabilitarea integrală a celor două corpuri de clădire, atât în zona spațiilor pentru învățământ, sport, cantină, spații administrative cât și modernizarea sălii festive care se va dota cu echipament nou pentru scenă și sală, cum ar fi videoproiector, instalații sonorizare, scaune ignifugate tip fotoliu sau ecran proiecție.

Clădirea principală, de pe Bulevardul Dragalina, a fost construită în 1888, iar apoi școala a fost extinsă în 1912- 1913 cu aripa de pe str. 1 Decembrie 1918, și în anii 1970, cu un al doilea corp de clădire. Ultima intervenţie asupra corpului construit acum mai bine de 130 de ani a avut loc în 2004.

Unde vor învăța elevii pe perioada lucrărilor

Pe perioada celor circa 2 ani, cât vor dura lucrările, unii elevi vor învăța în corpul din curtea școlii, iar ceilalți vor face orele la Liceul Tehnologic “Aurel Vlaicu”, în internatul de pe strada Labirint nr6 și în clădirea Seminarului Teologic de pe strada Academia Teologică din Arad.

Lista completă cu alocarea claselor o găsiț site-ul și contul de Facebook al primăriei municipiului Arad.

Pe durata derulării lucrărilor de reabilitare, procesul de învăţământ al unităţii şcolare se va desfăşura după cum urmează:
– În cadrul Liceului Tehnologic “Aurel Vlaicu”, situat pe B-dul Dragalina, se vor ocupa cinci săli de clasă pentru elevii din clasele V-VII;
– În cadrul internatului situat pe strada Labirint nr.6, se vor ocupa alte 5 clase pentru desfăşurarea orelor la ciclul primar şi pentru after school, precum şi atâtea săli de clasă cât este necesar pentru depozitarea obiectelor de inventar şi material didactic;
– Elevii claselor terminale, respectiv ale ciclului gimnazial şi liceal, vor învăţa în corpul B al Colegiului Naţional “Elena Ghiba Birta”, unde se va delimita zona de construcţie astfel
încât cursurile să se desfăşoare în condiţii optime;
– Patru clase ale ciclului primar îşi vor continua procesul didactic în cadrul clădirii situate pe strada Academia Teologică nr. 11-13, aferentă Seminarului Teologic Arad.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni, de la data ordinului de începere a acestora.