Pe data de 10 noiembrie 2019, românii merg la vot, la alegeri prezidențiale. În cazul în care niciunul dintre candidați nu adună voturile necesare, pe data de 24 noiembrie 2019 se organizează al doilea tur de scrutin. Mandatul Președintelui României este de 5 ani. Pe www.digi24.ro găsiți tot ce trebuie să știți despre votul din 10 noiembrie, inclusiv ce acte sunt necesare la secția de votare. În ziua votului, tot pe www.digi24.ro veți găsi prezența la vot și rezultate la alegeri prezidențiale 2019 de la Biroul Electoral Central actualizate în timp real.
Potrivit legii, au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.
Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
Citește și: Lista candidaților la alegerile prezidențiale 2019. Cine sunt cei 14 pentru Cotroceni
Potrivit Autorițății Electorale Permanente, în țară au fot organizate 18.748 de secții de votare. Lista acestora poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro. Alegătorii pot afla secția de votare la care sunt arondați accesând www.registrulelectoral.ro.
Votarea în țară are loc duminică, 10 noiembrie 2019, între orele 7:00 și 21:00, cu posibilitatea de prelungire până la cel mai târziu ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.
Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România, care în ziua votării se află în țară, își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.