Numărul focarelor de pestă porcină africană din judeţul Arad a ajuns la 17, toate în gospodării, virusul fiind adus de porci mistreţi care au migrat din păduri către zonele cultivate.
Directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Marcel Roşu, a declarat, luni, că cea mai afectată localitate este Şiria, cu zece focare în gospodării. Aici au fost ucişi preventiv, pentru evitarea răspândirii bolii, 130 de porci.
În localitatea învecinată Galşa au fost descoperite, în ultimele zile, două focare, aici fiind ucişi 76 de porci. Mai există focare în evoluţie în gospodării din localităţile Curtici (două), Covăvânţ (unu), Mâsca (unu) şi Socodor (unu). În total, autorităţile au ucis peste 220 de porci din cele 17 gospodării afectate.
În toate cazurile, autorităţile consideră că pesta porcină africană a fost adusă în zonele locuite de porcii mistreţi.
„Suntem în sezonul în care mistreţii migrează din păduri în zonele în care există culturi agricole, în căutarea hranei. Ei contaminează culturile, care apoi sunt recoltate şi folosite ca hrană pentru animalele domestice. Recomandăm populaţiei să nu hrănească porcii cu recoltele recente, să păstreze hrana cel puţin două săptămâni, pentru a se distruge virusul. Totodată, utilajele care lucrează terenurile agricole pot fi contaminate şi pot aduce în localităţi boala”, a declarat Marcel Roşu.
El a precizat că în trei zone din judeţ au fost găsiţi mistreţi bolnavi, respectiv Şiria, Arăneag şi Covăsânţ. Recent, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Arad a decis să interzică, pentru o perioadă de 60 de zile, accesul în pădurile din judeţ.
Astfel, nu mai sunt permise drumeţiile, raliurile, competiţiile sportive, activităţile turistice şi de campare, nici accesul cu biciclete, ATV-uri şi alte vehicule.