Arad: 112 ani de la nașterea compozitorului și dirijorului Nicolae Brânzeu, cel care a înființat Filarmonica din Arad

Sâmbătă, 28 decembrie, se împlinesc 112 ani de la nașterea compozitorului și dirijorului Nicolae Brânzeu, cel care în 1948 a înființat Filarmonica din Arad.

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 28 decembrie „1907 – S-a născut la Piteşti  compozitorul şi dirijorul Nicolae Brânzeu. Stabilit în1947 la Arad, unde prin înfiinţarea Filarmonicii de stat, prin contribuţia sa  impresionantă, muzica corală şi instrumentală a dobândit aprecieri depline, prin originalitate şi valoare artistică”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.

Conform wikipedia.org, Nicolae Brânzeu, care s-a născut pe data de 28 decembrie 1907, la Pitești – și a decedat pe data de 7 august 1983, la Arad, a fost un compozitor, dirijor și om de cultură român.

În 1948, înființează Filarmonica din Arad, unde contribuie la profesionalizarea orchestrei și corului, dat fiind că la aceea vreme ele erau formate în cea mai mare parte din oameni fără studii muzicale academice.

Pentru liedurile sale, Brânzeu a fost criticat în anii 1950 de către grupul Matei Socor. Ca urmare, Brânzeu a fost cenzurat de către regimul politic din țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.