Arad: 128 de ani de la moartea întemeietorului dramaturgiei moderne maghiare, Csiky Gergely, care s-a născut în județul Arad

Marți, 19 noiembrie, se împlinesc 128 de ani de la moartea cunoscutului dramaturg maghiar, Csiky Gergely, care s-a născut în județul Arad.

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 19 noiembrie „1891 – S-a stins din viaţă, la vârsta de 49 de ani, la Budapesta, dramaturgul de expresie maghiară Csiky Gergely, născut la Pâncota în 8 decembrie1842, cetăţean de Onoare al municipiului Arad (1881). Comediile sale, reflectă viaţa epocii, remarcându-se prin organizarea, gradarea acţiunii şi expresivitatea dialogurilor. Prin cele peste 30 de piese scrise pentru Teatrul Naţional Maghiar, care au fost prezentate în mai mult de 400 spectacole, Csiky Gergely este apreciat azi ca întemeietor al dramaturgiei moderne maghiare. A activat cu succes ca prozator, autor de romane şi nuvele, iar ca traducător a transpus în maghiară peste 30 tălmăciri, mai ales din limbile clasice”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.

Astăzi, liceul maghiar din Arad poartă numele ilustrului dramaturg.

Sursa foto: bibliotecaarad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.