Arad: 138 de ani de la nașterea compozitorului Emil Monția

Luni, 6 ianuarie, se împlinesc 138 de ani de la nașterea compozitorului Emil Monția.

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 6 ianuarie „1882 – S-a născut la Şicula, Emil Monţia, compozitor, membru fondator al Societăţii Compozitorilor Români, autor al mai multor suite pentru orchestră, doine şi cântece pentru voce şi pian, colinde, romanţe, suite de cântece populare şi lucrări de operă. Stabilit la Şiria unde a trăit până la sfârșitul vieții, despre Emil Monţia se spunea că „era un vecin săritor şi darnic“, iar ca artist, „cuceritor prin graiul blând şi vorbele sale de duh“. În 1970, la Conacul Bohuş, a fost organizată expoziţia permanentă dedicată vieţii şi activităţii compozitorului, fiind reconstituită camera lui de lucru, cu mobilierul original, pianul, vioara, partituri, culegeri de folclor şi fotografii de familie”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.
 
Emil Monția a decedat în 1965, în comuna Șiria, județul Arad, și este înmormântat în cimitirul ortodox din Șiria.
 
Conform wikipedia.org, din 1906, Emil Monția se stabilește la Șiria, în județul Arad, unde a lucrat ca avocat. Între membrii Marelui Sfat Național Român aleși în Adunarea de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918 s-a numărat și ” Dr. Emil Monția, avocat, Șiria”.
În 1970, în castelul Bohuș din Șiria, a fost amenajat Muzeul Ioan Slavici și Emil Monția, care găzduiește pianul, vioara, partituri, fotografii de familie, note și obiecte personale ale compozitorului.  
 
În evidențele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Emil Monția apare ca decedat fără moștenitori ale drepturilor de autor. 
 
Sursa foto: bibliotecararad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.