Arad: 14 noiembrie 1918. Negocierile unioniștilor cu Guvernul de la Budapesta au eșuat. Românii vor „desfacerea totală” din Imperiul Austro-Ungar. Cum este marcat momentul după 100 de ani

Momentul în care negocierile dintre unioniștii români și Guvernul de la Budapesta au eșuat, iar Consiliul Național Român Central anunța, de la Arad, că intenția românilor este „desfacerea totală” de imperiu, este reconstituit, miercuri, 14 noimebrie, la exact 100 de ani de la producerea acelor evenimente care și-au pus amprenta asupra istoriei României.

Pentru a negocia cu unioniștii români, în urmă cu exact 100 de ani, la Arad se afla o delegație a guvernului maghiar, condusă decătre ministru al naționalităților Oszkár Jászi. Dar condițiile prezentate de guvernul maghiar sunt respinse după două zile de negocieri, iar în seara zilei de 14 noiembrie 1918 Consiliul Național Român Central a transmis poporului român din Transilvania un comunicat prin care anunța că tratativele purtate cu delegația maghiară nu au dus la nici un rezultat, deoarece intenția românilor era Desfacerea totală din Imperiul Austro-Ungar.

Negocierile au avut loc în clădirea fostei Prefecturi, aflată și astăzi chiar în centrul muncipiului Arad, iar pentru a marca momentul, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a dezvelit, marți, 13 noiembrie, în prima zi a negocierilor, o plachetă comemorativă.

A doua zi, după eșecul tratativelor, pe data de 15 noiembrie 1918, Consiliul Național Român Central ia hotărârea de a declara unirea românilor transilvăneni, crișeni, bănățeni și maramureșeni cu Regatul României într-o Mare Adunare Națională. Hotărârea este cuprinsă în Regulamentul pentru alegerea deputaților care urmau să voteze Unirea cea Mare. Alegerea deputaților urma să se facă în următoarele 10 zile în conformitate cu Legea electorală din 1910, pe circumscripții, în toate localitățile desemnate a fi centre electorale. Numărul deputaților aleși, s-a decis a fi cinci pe circumscripție electorală, aleși prin vot universal deschis. Este pentru prima dată când bărbații și femeile aveau dreptul de a-și exprima votul direct.

A urmat apoi momentul de la 1 decembrie de la Alba Iulia, care a dus la Marea Unire.

Pentru a marca toate aceste lucru, miercuri, 14 noiembrie, cu începere de la ora 17.30, la Filarmonica de Stat Arad din Palatul Cultural, are loc o ședință festivă comună a Consiliul Local al Municipiului Arad și al Consiliului Județean Arad, ocazie cu se va decerna medalia Centenar tuturor prefecților, parlamentarilor arădeni și consilierilor locali și județeni, din toate mandatele, începând din 1990 până în prezent. Autoritățile locale îi invită toți cei care au deținut asemenea funcții să participe la eveniment.

În cadrul ședinței, va avea loc semnarea, în cadru festiv, a Acordului de Cooperare raionul Ialoveni din Republica Moldova și județul Arad.

În aceeași zi se va reface momentul istoric al întrunirii la care s-a hotărât convocarea Adunării Naționale de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918.

Manifestările dedicate Centenarului continuă până pe data de 1 decembrie.