Arad: 157 ani de când era înființată „Asociația națională arădană pentru cultura poporului român”. Clădirea există în centrul Aradului și în acest moment

Marți, 12 mai, se împlinesc 157 ani de când, în 1863, la Arad era înființată „Asociația națională arădană pentru cultura poporului român” , cu ocazia primei adunări care a avut loc la hotelul Crucea Albă, anunță Complexul Muzeal Arad, pe contul său de Facebook.

Între timp hotelul și-a schimbat numele în Hotelul Aradealul și există și în acest moment în zona teatrului, din centrul Aradului.

Conform wikipedia.org, „”Asociația națională arădană pentru cultura poporului român” a fost o asociație regională din Crișana și Banat pentru promovarea culturii românilor, apărută după modelul Asociațiunii pentru literatura română și cultura poporului român din Sibiu, pe fondul unei conjuncturi politice favorabile, epoca liberalismului în Imperiul Habsburgic”.

Ideea înființării unor instituții culturale cu largă extensiune geografică, dar și socială în Transilvania a fost lansată de Simion Bărnuțiu, cu clarviziune, în discursul său din 2/14 mai 1848 din catedrala Blajului.

În toamna anului 1861 fruntașii românilor din Arad au pregătit statutul asociației, iar la 2/14 ianuarie 1862 au elaborat un lung memoriu justificativ pe marginea observațiilor primite de la Consiliul Locumtențial Ungar, iar, în cele din urmă, statutul a primit consacrarea oficială, aprobată prin rezoluția imperială din 17 septembrie 1862, iar din partea Consiliului Locumtențial Ungar la 11 februarie 1863. Astfel putând începe pregătirile pentru constituirea asociație.

Asociația a fost înființată la 30 aprilie/ 12 mai 1863 cu ocazia primei adunări generale care a avut loc la Hotelul Crucea Albă din Arad. Președinte a fost ales episcopul ortodox Procopie Ivașcovici, vicepreședinți, canonicul greco-catolic Mihail Naghi din Lugoj și Gheorghe Popa de Teiuș, ca director prim a fost ales Anton Mocioni, iar ca director secund Sigismund Popovici.

În anii 1900, sub conducerea lui Vasile Goldiș, asociația a demarat o amplă acțiune de realizare a monografiilor comunelor românești din zonă. Asociația națională arădană pentru cultura poporului român și-a încheiat activitatea după încheierea Primul Război Mondial.

Sursa foto: Complexul Muzeal Arad Facebook