Arad: 188 de ani de când s-a cântat prima dată în limba română imnul dedicat Împăratului Fracisc I, în Arad. Motivul

Miercuri, 12 februarie, se împlinesc 188 ani de când în Arad s-a cântat pentru prima dată în limba român un imn dedicat Împăratului Francisc I al Austriei.

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 12 februarie „1832 – De ziua naşterii împăratului şi regelui Francisc I, în cel de al 40 – lea an de domnie, la Catedrala ortodoxă din Arad, s-a cântat pentru prima dată în limba română imnul Gotterhalte (Doamne ţine-l pe Craiul Franz al nostru bun împărat). Cântecul compozitorului austriac Joseph Haydn (1732-1809), a fost interpretat de corul elevilor preparanzi”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.

Conform wikipedia.org, Francisc I al Austriei s-a născut pe data de 12 februarie 1768, Florența și a deceldat pe data de 2 martie 1835, la Viena. Afost primul împărat al Imperiului Austriac (1804-1835) și, înainte de aceasta, ultimul împărat romano-german al Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană (1792-1806), sub numele de Francisc al II-lea (Franz II). Alături de demnitatea de împărat, a fost totodată rege al Boemiei, rege al Ungariei și mare principe al Transilvaniei.

Sursa foto: bibliotecaarad.ro