Arad: Clădirea primei fabrici de automobile în Regatul Ungar ar putea fi donată Primăriei Municipiului Arad

Clădirea fostei fabrici “Marta”, ar putea fi donată Municipiului Arad. Aflată pe lista monumetelor istorice, clădirea fostei fabrici “Marta” este de ani buni în atenţia administraţiei locale, a anunțat viceprimarul Bognar Levente, care s-a întâlnit cu reprezentantul societății ASTRA Rail Industries S.R.L. în patrimoniul căreia se află în prezent terenul și clădirea fostei fabrici de mașini.

În urmă cu mai bine de 10 ani de zile, Primăria Municipiului Arad, prin viceprimarul Levente Bognar reuşea să modifice Ordonanţa nr.37/2008, astfel încât primăriile puteau cumpăra clădirile de patrimoniu. Printre imobilele care prezentau interes pentru administraţia locală se afla şi clădirea veche de o sută de ani a fostei fabrici “Marta”, unul dintre imobilelele pentru care timpul şi indiferenţa proprietarilor care s-au succedat, au devenit cei mai mari duşmani.

De teama de a nu se transforma într-o ruină şi un pericol public, administraţia locală a făcut demersuri pentru solicitarea protejării clădirii de proprietar şi eventuala achiziţionare a imobilului. În acest sens s-au purtat o serie de discuţii cu toţi cei care au deţinut la un moment dat imobilul. Până de curând nu s-a ajuns la un consens în privinţa unei tranzacţii.

Cu toate acestea municipalitatea nu a renunțat la ideea de a salva ce mai era de salvat, astfel că marți, 11 februarie, s-a mai făcut un pas în direcția menținerii în patrimoniu și a valorificării clădirii primei uzine de automobile de pe actualul teritoriu al României. Viceprimarul Levente Bognar s-a întâlnit cu reprezentantul societății ASTRA Rail Industries S.R.L. în patrimoniul căreia se află în prezent terenul și clădirea fostei fabrici de mașini.

„Am purtat discuții pentru a continua demersurile de a salva această clădire simbol a Aradului, un monument istoric legat de patrimoniul industrial al orașului nostru. În cadrul discuțiilor avute am propus actualilor proprietari să doneze municipiului această clădire, mai ales că nu aveau niciun un plan concret în legătură cu ea. Societatea trebuie să ia o decizie în acest sens, iar în momentul în care avem un răspuns ferm vom face demersurile ce se impun în vederea însușirii donației. Sperăm să facem acest lucru într-un interval de timp cât mai scurt, reușind astfel să salvăm această clădire cu o valoare deosebită pentru istoria locală și nu numai”, a mai declarat viceprimarul municipiului Arad, Bognar Levente.

Fabrica Marta, înființată în 1909

Conform wikipedia.org, Marta este este acronimul pentru Magyar Automobil Részvény Társaság Arad, prima fabrică de automobile în Regatul Ungar, înființată în 1909 la Arad, ca sucursală a firmei americane Westinghouse, prin intermediul filialei franceze din Le Havre. Firma producea diferite modele de autoturisme printre care și un autoturism autohton denumit „Márta”.