Arad: 2 bărbați au pornit pe jos pentru a reface traseul prin Țara Moților pe care arădenii l-au urmat în 1918 când au mers la Marea Unire de la Alba Iulia

Doi bărbați din Arad au plecat, luni, pe jos către Alba Iulia, pentru a reface drumul pe care mii de arădeni l-au pacurs cu exact 100 de ani în urmă pentru a ajunge la Marea Unire.

Cei 2 arădeni au ales să plece pe jos către Alba Iulia, la fel cum în urmă cu exact 100 de ani au procedat mii de arădeni.

Conform lui Andrei Sebastian Marini „este un demers dintr-un cuget pur național, creștin. Motorul a fost discursurile Marilor Corfei ai Marii Uniri – Ștefan Cicio Pop, Vasile Goldiș, Alexandru Vaida Voievod – ca mulțumire pentru că vorbim limba română în Arad, aici unde planurile Marii Uniri s-au făcut undeva într-o casă, poate neștiută, decătre prea mulți oameni. Am gândit ca să punctăm într-un mod deosebit prin acest marș pe jos, oarecum apostolic, să spun așa, din dorința de încuraja inimile tuturor românilor deznădăjduiți”.

E ușor să mergi cu trenul sau cu mașina

Traseul ales este mai greu, prin dealuri și munți, și trecre prin Țara Moților.

„Am ales ca să mergem pe jos și am ales acest traseu. Nu am ales Valea Mureșului, până către Deva, ci am ales, cealaltă variantă, datorită chemării străbunilor din Țara Moților – Avram Iancu, Horia, Cloșca și Crișan – care au fost primii noștri martiri, ai dorinței de unitate și de dezrobire. Este ușor acum ca să urci în mașină sau în tren și în câteva ore să ajungi la Alba Iulia, dar am spus că dacă depui un efort, o jetfă mică, considerată să zicem, în timpul nostru, față de jertfa lor. Nădăjuduim că Dumnezeu ne va ajuta. Trăiască România Dodoloață, Trăiască România Veșnică”, a mai declarat Andrei Sebastian Marini.

Cei 2 arădeni au la ei un drapel mare al României pe care îl vor flutura în principalele localități de pe traseu. Unul dintre cei 2 bărbați raface traseul către Alba Iulia îmbrăcat în costum popular.

Unde a început marșul

Arădenii și-au început traseul către Alba Iulia de la mormintele celor 3 corifei ai Marii Uniri – Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop și Ioan Suciu, mulțumită cărora în Arad limba oficială este limba română.

Înainte ca să iasă din Arad, cei 2 bărbați s-au oprit la Crucea Eroilor Revoluției din 1989 din fața Primăriei Municipiului Arad, în centrul orașului, în cinstea celor care le-au permis ca astăzi să sărbătorescă ziua de 1 decembrie.

Marșului i se pot alătura pe traseu toate persoanele care doresc să marcheze în acest mod Centenarul Marii Uniri.