Arad: 253 de ani de la sfințirea celui mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul României, Basilica Papală Maria Radna, cu actuala biserică și clădiri

Marți, 9 iunie, se împlinesc 253 ani decând Basilica Papală Maria Radna a fost sfințită în actuala formă.

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, în data de 9 iunie „1767 – A fost sfinţită cu mult fast Mănăstira franciscană Maria – Radna (Lipova). Complexul de clădiri, a fost edificat în mai multe etape, începând cu 1651, de către Ordinul călugărilor franciscani. Construcţia bisericii a fost finalizată după 26 de ani, remarcându-se azi, prin altarul din marmură de Carrara, pe care este aşezată icoana Sfintei Maria. În spatele altarului se află pictura Buna Vestire de I. Roskovics. Tabloul Gnadenbild, care îşi are originea de prin 1650 la o tipografie din nordul Italiei, ajungând la Radna, în 1686, printr-o donaţie”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.

Pagina de internet a basilicii, mariaradna.com, scrie că în „1767, în ziua de 9 iunie, din nou de Rusalii, episcopul Franz Anton Leopold conte Engl de Wagrain, mută solemn icoana miraculoasă în noua şi frumoasa biserică, pe care o binecuvântase cu o zi înainte. Este de remarcat, că începând cu primele ore ale zilei s-au ţinut slujbe in diferite limbi: germană, maghiară, iliră, croată, română, bulgară şi armenească, în faţă a 12.000 de pelerini. Aproape cinci mii de credincioşi s-au împărtăşit”.

Piatra de temelie pentru actuala biserică a Basilicii Papale Maria Radn a fost pusă pe data de 7 iulie 1756, se mai arată pe pagina de internet a Basilicii.

Sursa foto: bibliotecaarad.ro