Arad: 279 ani de la nașterea împăratului Iosif al II-lea. A aprobat planul Cetății Aradului și a vizitat de mai multe ori Aradul și Timișoara

Vineri, 13 martie, se împlinesc 279 ani de la nașterea împăratului Iosif al II-lea, care a vizitat de mai multe ori Aradul și Timișoara și era cunoscut ca „Bunul Împărat”.

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 13 martie „1741 – S-a născut la Viena Joseph Benedikt August Johann Antin Michael Adam Habsburg – Lothingen primul fiu al Mariei Terezia şi al împăratului Francisc I, viitorul Împărat Iosif al II-lea al Sfântului Imperiu Roman (1765-1790) şi rege al Ungariei, Boemiei. A fost cel mai important reprezentant al despotismului luminat, prin reformele sale urmărind modernizarea, germanizarea şi centralizarea statului austiac. În 1781 a promulgat Edictul de Toleranţă, acordând libertatea cultului tuturor confesiunilor din imperiu abolind și discriminarea faţă de evrei. După distrugerea individualităților politice ale celor trei națiuni din Transilvania a decretat limba germană ca limbă oficială pentru toate autoritățile din teritoriu. De asemenea a secularizat o treime din proprietăţile mănăstireşti, iar prin măsuri succesive a abolit iobăgia. Patenta din 22 august 1784, cuprindea textul: „Condițiunea de iobagiu, o desființăm pentru viitoriu pur și simplu și voim ca de aici înainte numirea de iobagiu să nu se mai întrebuințeze în sensul acesta și în consecință declarămu pentru viitoriu pe toți și pe fiecare țăran de orice nțiune sau religiune, de oameni cu dreptulu de liberă migrațiune… “. A vizitat în mai multe rânduri (1768, 1770, 1773, 1783, 1786) Aradul, Banatul, Transilvania şi Bucovina, intrând în conştiinţa colectivă ca Bunul Împărat”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.

 

A aprobat planul Cetății Aradului

Cetatea Aradului, care se întinde pe mai multe zeci ha în centrul Aradului, este unul din cele mai importante monumente istorice existente, în momentul de faţă, în zona de vest a ţării. Planul a fost aprobat personal de împărăteasa Maria Theresa şi de fiul ei Iosif al II-lea, iar cetatea a fost construită între după sistemul Vauban, în formă de dublă stea cu 6 colţuri, între anului 1763 şi 1783. Până în1918 cetatea a fost una din cele mai mari închisori militare ale Imperiului austro-ungar. Cetatea este una dintre cele mai bine cetăţi Vauban coservate în estul Europei, un avantaj fiind tocmai faptul că este în grija militarilor.

Sursa foto: bibliotecaarad.ro