Arad: 3 parlamentari USR cer ca medicamentele expirate să fie returnate doar în farmacii. Ce se întâmplă în acest moment

3 parlamentari cer ca medicamentele expirate să fie returnate doar în farmacii și nu la gunoi așa cum se întâmplă acum de cele mai multe ori în România.

Senatorii Adrian Wiener și Allen Coliban precum și deputatul Cornel Zainea, de la USR, depun în Parlament o inițiativă legislativă care prevede obligativitatea inscripționării pe ambalaj a mesajului ”RETURNAȚI MEDICAMENTELE EXPIRATE ÎN FARMACII,” precum și aplicarea principiilor responsabilității extinse a producătorilor și a celui conform căruia poluatorul plătește.

Pe lângă antibiotice, poluarea farmaceutică cu produse de uz uman sau veterinar include și hormoni, citostatice, antidepresive și alte clase de medicamente, cu impact asupra întregului ecosistem. Atenționarea nu se aplică în cazul produselor și tratamentelor homeopate, suplimentelor alimentare și medicamentelor din plante medicinale.

Medicamentele expirate fac parte din categoria deșeurilor periculoase, iar ele se distrug prin incinerare. De cele mai multe ori, medicamentele expirate se aruncă, pur și simplu la gunoi, ca și gunoi menajer. Peste 1.500 de tone de medicamente expirate ajung anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare în România. Substanțele ajung în pânza freatică sau în sol și de aici în legumele, fructele și carnea pe care le consumăm iar efectele suntâ devastatoare pe termen lung.

Conform senatorului USR Arad, medicul Adrian Wiener, contaminarea pânzei freatice și a solului cu principii farmaceutice active conduce, printre altele, la creșterea rezistenței la antibiotice, fenomen foarte pronunțat în Europa și mai ales în România.

Cornel Zainea susține că peste 50% din râurile Europei sunt contaminate cu antibiotice, în unele cazuri concentrațiile înregistrate depășind de 300 de ori concentrațiile admise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.