Arad: 71 ani de la prima stagiune a Teatrului de Stat din Arad cu comedia „O zi de odihnă”, despre lupta omului sovietic cu birocratismului burghez

Luni, 4 noiembrie, se împlinesc 71 ani de la prima stagiune a Teatrului de Stat din Arad, actualul Teatrul Clasic Ioan Slavici.

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 4 noiembrie „1948 – A fost deschisă prima stagiune a Teatrului de Stat din Arad, cu piesa „O zi de odihnă” de V. Kataev, spectacol în care au evoluat 28 actori. Referitor la spectacol, ziarul local Patriotul comenta: „Autorul relevă în această savuroasă comedie dârzenia cu care omul sovietic luptă împotriva birocratismului, pentru ca să-şi poată îndeplini angajamentele. Despre actualitatea combaterii birocratismului la noi, moştenit de la burghezie nici nu mai încape vorbă. Oamenii muncii se află în plin război cu formele greoaie, birocratice, care stau ca o grea povară pe spinarea clasei muncitoare”, „, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.

Istoria teatrului în Arad este însă mult mai veche, și începe încă din xxx, dar momentul 4 noiembrie 1948 reprezintă constituirea instituției profesioniste de spectacole numită Teatrul Român de Stat, apoi Teatrul de Stat Arad, ca urmare a modificărilor care au avut loc în România acelor ani.

Conform istoticilor, la Arad există primul edificiu de teatru permanent de pe teritoriul României. Este vorba despre Teatrul vechi sau Teatrul Hirschl, aflat pe pe strada Gheorghe Lazăr, dincentrul municipiului Arad, clădire care este construită în anul 1817, an în care se consemnează aici și activitatea o trupă de teatru german condusă de Cristofor Kun.