Arad: 72 ani de când 36 de întreprinderi din Arad au fost naționalizate, într-o singură noapte și în mare secret, de către comuniști. Cum s-a procedat

Joi, 11 iunie, se împlinesc 72 ani de când 36 de întreprinderi din Arad au fost naționalizate decătre autoritățile comuniste.

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, în data de 11iunie „1948 – S-a constituit Comisia de Naţionalizare a principalelor mijloace de producţie şi s-a trecut la exproprierea acestora. În seara zilei precedente în condiţiile păstrării unui secret desăvârşit, au fost convocate la sediul PCR de pe strada Ştefan Cicio-Pop (azi Spitalul de boli contagioase) 220 de cadre desemnate pentru preluarea activelor economice din judeţul Arad. La ora 23,30, în Sala Roşie din această clădire a început o şedinţă de analiză a situaţiei din intreprinderile industriale. La ora 4 dimineaţa şedinţa a fost întreruptă, pentru ca cei prezenţi să participe la întrunirea Comisiei judeţene de naţionalizare, care a luat măsuri organizatorice operative. La ora 7, echipele formate în cursul nopții, împreună cu organele controlului economic şi a celor poliţieneşti, intrând în unitățile vizate au citit decretele de naţionalizare şi au aplicat sigilii la casieria, depozitele, arhiva etc. unui număr de 36 intreprinderi arădene. Prin acest act a luat fiinţă sectorul socialist din economie, fiind deschisă calea politicii de industrializare a ţării „, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.