Arad: 79 de ani de la Rebeliunea legionară de la Arad. Ce s-a întâmplat în municipiu

Marți, 21 ianuarie, se împlinesc 79 de ani de când la Arad a început Rebeliunea legionară.

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 21 ianaurie „1941 – Urmând exemplul Bucureștiului, a altor localități din țară și în Arad, a început Rebeliunea legionară, creindu-se o atmosferă de panică. Peste orașul înghețat răsunau clopotele bisericilor și vuietele sirenelor de la apărarea antiaeriană, timp în care au fost ocupate câteva puncte cheie din municipiu. Când armata a trecut la atac, legionarii, baricadați în clădirile cucerite s-au apărat cu disperare. Explozia socială a fost anihilată complet în două zile, până în 23 ianuarie”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.

Ce înseamnă Rebeliunea legionară

Conform wikipedia.org, Rebeliunea legionară (21-23 ianuarie 1941) a reprezentat confruntarea violentă dintre gruparea Garda de Fier și fostul lor partener la guvernarea României, Ion Antonescu, desemnând sfârșitul statului național legionar, care luase naștere la 14 septembrie 1940.

În cursul său, grupările legionare au aplicat tactici teroriste, vizând populația Bucureștiului și în mod special populația evreiască din oraș, crimele comise în acest context purtând și numele de Pogromul de la București. Totuși, rebeliunea a avut un caracter național, în marile orașe ale României desfășurându-se acțiuni legionare. Rebeliunea, desfășurată în contextul celui de-al Doilea Război Mondial și al aderării României la Puterile Axei, a pus de asemenea capăt primei etape de alianță între legionari și Germania nazistă, deoarece liderul german Adolf Hitler a preferat să-i acorde sprijinul său lui Antonescu.

La 27 ianuarie 1941, Antonescu a format un nou guvern, alcătuit în principal din ofițeri, a căror sarcină era aceea de a asigura ordinea publică și administrarea eficientă, iar la 14 februarie 1941 statul național-legionar a fost abrogat în mod oficial, instaurându-se dictatura militară a generalului Antonescu.

Uzinele Malaxa au fabricat sub licență 126 de șenilete Renault UE – Nicolae Malaxa le-a dat legionarilor două șenilete direct de pe linia de producție în timpul rebeliunii din 1941, fapt care a condus la confiscarea uzinelor de către statul român.

Cei implicați au avut două poziții diametral opuse. Cei din gruparea antonesciană susțin că rebeliunea legionară a dus țara pe marginea prăpastiei. În anul 1941 s-au publicat chiar două volume intitulate Pe marginea prăpastiei. Legionarii au considerat că a fost o lovitură de stat a generalului Antonescu, care a urmărit să preia întreaga putere în stat, folosindu-se de armată pentru a-i îndepărta pe legionari de la putere.