Arad: 8 foști studenți străini de la Facultatea de Medicină din Arad, condamnați după ce au dat mită ca să treacă examenele 

8 foști stundenți străini, care au fost trimiși în judecată în cursul lunii septembrie 2018, în dosarul „Diplome de licență fără studii”, ce viza suspiciuni de mituire a unor profesori de la Facultatea de Medicină din Arad, au fost condamnați la câte 2 ani de închisoare… 7 persoane au fost condamnate cu suspendare și 1 cu executare.

Conform paginii de internet a Tribunalului Arad, „în baza art. 290 din Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, aplică inculpaţilor Sager Muhammad, Abu Rabia Anian, El Fakir Walid, Madjid Hussaini, Shalata Haya, Dahamshi Mohammad, Sanallah Madhat şi Nasser Rami pedeapsa de câte doi ani închisoare, fiecare, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. În temeiul art. 91 alin. 1 Cod penal şi art. 92 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o durată de doi ani, în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii: Sager Muhammad, Abu Rabia Anian, El Fakir Walid, Madjid Hussaini, Shalata Haya, Dahamshi Mohammad şi Sanallah Madhat”.
Pe parcursul termenului de supraveghere, cele şapte vor presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local Arad sau Consiliului Local Şiria, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.
Conform sentinţei, toţi cei opt condamnaţi vor plăti statului câte 6.500 de lei, cheltuieli judiciare.
Hotărârea, care a fost luată decătre magistrații Tribunalului Arad, nu este definitivă și poate fi contestată în 10 zile de la comunicare.
Instanţa a mai constatat că banii dați ca mită au fost confiscați de la beneficiarul acestora, medicul Lucian Păiuşan, printr-o sentinţă anterioară a Tribunalului Arad.

Mită între 200 și 400 de euro

În septembrie 2018, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie spuneau că cei opt studenţi străini de la Facultatea de Medicină Generală a Universității de Vest „Vasile Goldiş” Arad au dat mită între 200 și 400 de euro promovarea examenelor restante.
Profesorul care a primit banii, medicul Lucian Păiușan, și intermediarul au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaştere a vinovăţiei și au fost condamnați 2 ani şi 6 luni cu suspendare.

Cercetările, care sunt mult mai ample, au început în iulie 2018, cu ridicare a sute de mii de euro

Cercetările, care au fost mult mai ample și început încă iulie 2017, au vizat zeci de persoane.  Ca urmare a percheziţiilor efectuate atunci, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  au ridicat peste 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice. În dosarele soluţionate anterior, Tribunalul Arad a decis ca notele studenţilor care au plătit pentru a fi trecuţi să fie şterse din toate registrele şi cataloagele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.