Arad: A început amplasarea monumentului pentru Centenarul Marii Uniri, realizat de către Primăria Muncipiului Arad

La Arad a început, luni, montarea grupului statuar „Arad – 1918”, momumentul prin care primăria marchează Centenarul Marii Uniri de la 1918. Elementele metalice au fost aduse, deja, pe platoul din faţa fostului cinematograf Dacia. Fără monumentul promis de Guvern, muncipalitatea a realizat un monunent propriu.

Lucrarea de artă tridimensională, care este realizată decătre elevi și profesori ai Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, este compusă din 3 statuete metalice aşezate pe o hartă schematică a ţării. Fiecare statuetă este încadrată într-un dreptunghi din care se va decupa un contur de siluetă umană. Se vor obţine astfel trei “porţi” simbolice prin care se va putea trece, fiind la aceeaşi cotă cu trotuarul existent. Pe harta simbolică a României vor fi amplasate proiectoare exterioare încastrate în sol, în poziţia geografică a oraşelor Arad, Alba Iulia, Bucureşti şi Iaşi.

Proiectoare exterioare vor fi montate şi în zona statuetelor astfel încât să se obţină atât un iluminat ambiental de mare putere cât şi unul subtil, de accentuare.

Zona unde va fi amplasat grupul statuar urmează să fie amenajată… se vor reconfigura zonele verzi, vor fi amenajate alei pietonale, va fi amplasat mobilier urban destinat staționării. La finalul acestor lucrări zona va fi transformată într-un spațiu adecvat contemplării si relaxării.

Conform primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, „administraţia locală arădeană a decis realizarea acestui grup statuar în contextul în care în acest moment în Arad nu există o lucrare de artă care să exprime personalitatea și identitatea orașului Arad –capitală politică a Marii Uniri”.

Monumentul primăriei va fi inaugurat în data de 30 noiembrie. Pe de altă parte, monumentul Marii Uniri pe care Guvernul a dat 10 milioane de lei și care trebuia amplasat în oraș de câțiva ani, are șanse tot mai mici ca să fie amplasat lângă Consiliul Județean Arad până pe data de 1 decembrie.